Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!

3 tips van coach Carianne Ros

Hoe langer de kinderen zomervakantie hebben, hoe groter de kans dat ze zich gaan vervelen. Hoe houd je de vakantie voor iedereen leuk?

Deel:

Het is zomervakantie! Terwijl de kinderen voor de zoveelste keer vragen wat ze kunnen doen omdat ze zich vervelen, hoor je jezelf neuriën: ‘En we gaan nog niet naar school, nog lange niet, nog lange niet…’ Heerlijk zo’n lange zomervakantie voor de kinderen, maar o, wat kan het ook vreselijk lang duren!

Drie tips om de zomervakantie op een leuke manier door te komen én om je kinderen weer wat van de Bijbel mee te geven:

1. Maak een fotospeurtocht

Het enige wat je nodig hebt, zijn twee telefoons met internetverbinding. Jij als ouder krijgt tien minuten voorsprong. Je loopt een route door de omgeving en maakt van verschillende markante objecten foto’s, die je vervolgens naar je ‘volgers’ appt. Deze foto’s wijzen de weg aan je kinderen (al dan niet met begeleiding) die de speurtocht gaan doen. Voor kleinere kinderen is alleen dit al spannend en moeilijk genoeg. Ze moeten goed opletten of ze de foto’s herkennen én ze moeten de juiste weg kiezen.

Voor de grotere kinderen is het leuk om bij de foto’s vragen te stellen. Dat kunnen gewone vragen zijn, zoals:

  • Bij welk huisnummer zie je dit plaatje? (Bijvoorbeeld van een tuinkabouter die in het raam staat, of een mooie struik die voor de deur van een huis groeit.)
  • Hoeveel bomen staan er in deze straat?
  • Maak zoveel mogelijk nieuwe woorden van deze straatnaam.

Ze appen je de antwoorden terug, of schrijven ze op.

Maar je kunt natuurlijk ook Bijbelse of geloofsvragen verzinnen. Als je een foto hebt gemaakt van een boot, kun je vragen: ‘Schrijf een van de verhalen op waarbij Jezus op een boot zat.’ Heb je ergens huisnummer 9 gefotografeerd, dan kun je vragen: ‘Wat zijn de negen vruchten van de Heilige Geest?’ Wil je het nog wat spannender, dan kun je de volgers in twee groepen verdelen. Ze kunnen dan een wedstrijdje tegen elkaar doen: wie de meeste antwoorden goed heeft en het snelst de route heeft gelopen.

2. Doe een zomervakantie-modeshow

Praktisch en leuk tegelijk: laat je kinderen een kledingcheck doen en vervolgens een modeshow lopen. De kledingcheck houdt in dat ze alle kleding die in hun kast ligt, eruit halen en kijken of het nog wel past. Alles wat te vies, kapot of te klein is, kan weg. De overige kleding kunnen ze gebruiken om een modeshow mee te houden. Als je oudere kinderen hebt, kunnen ze dit volledig zelf (inclusief het ‘modepraatje’ dat erbij hoort. ‘Kijkt u eens naar de nieuwe zomermode van Lana. Ze draagt vandaag een prachtige…’) Heb je wat kleinere kinderen, dan is het leuk als je zelf ook meedoet. Uiteraard moet er ook publiek zijn. Dus trommel opa, oma, buurvrouw en buurkinderen op om naar deze speciale modeshow te komen kijken. Laat de kinderen mooie uitnodigingen maken en zorg ervoor dat er een heuse ‘kassa-plek’ is waar de uitnodigingen worden ingenomen, zodat de mensen naar binnen mogen.

Hebben je kinderen geen zin in een modeshow? Laat ze dan eens nadenken over de kleding van vroeger. Hoe kleedden de mensen uit de Bijbel zich? Laat ze de kleding namaken met doeken en shawls, want die kunnen ze dan mooi gebruiken voor het toneelstukje uit punt 3.

Lees ook: Joepie, vakantie met de kids!
Lees ook: Joepie, vakantie met de kids!

3. Bouw een Bijbelverhalenhut

Het blijft altijd leuk: hutten bouwen. En zeker kinderen kunnen er helemaal in opgaan. ‘Kijk mam, hier is de keuken. En pap, hier kun jij slapen.’ Als er iets is waar kinderen van groeien, dan is het wel positieve aandacht. God wil graag dat wij als ouders Zijn liefde aan onze kinderen doorgeven. God geniet ervan tijd met ons door te brengen en Hij vindt het ook heerlijk als wij bewust onze kinderen liefhebben en aandacht geven.

Als we aandacht geven en samen spelen combineren met Gods Woord, zal dat Woord als krachtige zaadjes in een kinderhart geplant worden. Kinderen houden van spelen en ze leren en groeien erdoor. Het is niet voor niets dat kinderen zoveel meer onthouden van de Bijbel wanneer ze er mooie platen bij zien of wanneer ze er na het verhaal een leuke knutsel van maken.

Dus: maak een Bijbelverhalenhut. Bouw eerst samen een hut, leg er lekkere kussens in of bouw er een bankje in, en neem dan de tijd om je kinderen uit de Bijbel voor te lezen. Knutsel vervolgens iets, terwijl je de kinderen alleen materialen laat gebruiken die ze ter plekke vinden. Of maak het nog levendiger: laat elk kind kiezen welke rol hij of zij heeft en speel scènes uit de verschillende Bijbelverhalen na. Uiteraard in kleding van toen…

Fijne zomervakantie!

Beeld: Unsplash

Geschreven door

Carianne Ros

--:--