Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annemieke was bang om de controle te verliezen

‘Door ziekteperiodes heen leerde God me om Hem te vertrouwen’

Annemieke van Bochove (41) weet hoe het voelt om weinig vertrouwen in God en jezelf te hebben. Toch wist God haar angst om de controle te verliezen om te draaien naar vrijheid. “Alles wat ik in de afgelopen tijd meemaakte leidde mij ertoe om mijn leven in Gods handen te leggen.”

Deel:

“Ik heb mezelf van jongs af aan vastgeklampt aan allerlei regeltjes binnen onze traditie, om zo goed mogelijk te geloven, maar voor mijn gevoel slaagde ik daar nooit in. Ik worstelde enorm met die angst om voor God, anderen en mezelf te falen en bleef krampachtig met het geloof omgaan. Toen ik erachter kwam dat deze manier van geloven nooit de bedoeling zou kunnen zijn, besloot ik om meer afstand te nemen van God en vroeg Hem: ‘Als U echt bestaat, wilt U dan laten zien wie U bent?’

Daarna gebeurde er van alles tegelijk. Mijn vader overleed, we hadden een Bed & Breakfast die veel te veel van ons vergde en het ging niet goed met onze zonen op school. Ik verloor alle overzicht en controle in mijn leven.

Ik wist dat ik waarschijnlijk nog een lange weg te gaan had, maar ik durfde er steeds meer op te vertrouwen dat God wist wat ik nodig had

Midden in de storm was daar God ineens, Die een sterke hand aanbood en vroeg ‘Wil jij Mij proberen te vertrouwen en de controle aan Mij geven?’ Voorzichtig zei ik ja. Ik bleef bang om het prille vertrouwen dat ik had gekregen weer kwijt te raken, maar God liet zien dat Hij te vertrouwen was door te voorzien in onverwachte uitwegen.”

Burn-out

“Twee jaar later, toen het niet goed ging op mijn werk, werd de prestatiedruk me te veel. Ik belandde in een burn-out. Opeens lukten de simpelste dingen me niet meer. In het halfjaar dat ik thuis zat, vroeg ik me af waar die onzekerheid over mezelf vandaan kwam. Ook al groeide mijn geloof in God, toch bleef ik op zoek naar vertrouwen. Ik merkte dat God me in die zoektocht wilde helpen en ontdekte dat Hij me iets wilde geven, ook al wist ik nog niet wat.”

Toekomstperspectief

“Toen ik weer op begon te krabbelen uit mijn burn-out, werd het verlangen om helemaal los te komen van mijn angsten steeds sterker. Ik wist dat ik waarschijnlijk nog een lange weg te gaan had, maar ik durfde er steeds meer op te vertrouwen dat God wist wat ik nodig had. Ik besloot me te laten dopen. Ik mocht mijzelf en mijn toekomst echt overgeven aan God. Alle angst en twijfel kon ik achter me laten.”

Vruchtbaar ziek-zijn

“Twee dagen na mijn doop kreeg ik een longontsteking. Vier weken lang lag ik op bed en kon ik niets. Achteraf gezien is deze periode erg vruchtbaar geweest. Ik had alle tijd om te bedenken wat dit nieuwe leven inhoudt. Na vier weken bezocht ik een kerkdienst. Toen ik na de dienst wegliep, hoorde ik een stem zeggen ‘Als jij niet voor jezelf durft te laten bidden, hoe kun je dan voor anderen willen bidden?’. En als vanzelf stond ik vooraan bij het podium om voor mijn klachten te laten bidden.

Mijn geestelijke genezing was veel belangrijker dan mijn lichamelijke genezing

De volgende dag moest ik m’n werkgever opbellen om te laten weten hoe het ging. Ik vroeg God wat ik zou kunnen zeggen. ‘Vertel dat je morgen komt werken’, was Zijn antwoord. Ondanks mijn twijfel over die woorden, heb ik gebeld en gezegd dat ik de volgende dag weer zou werken. Daarna voelde ik ineens zoveel energie in mijn lichaam komen; ik had me in jaren niet zo goed gevoeld en de longontsteking en laatste burn-outklachten waren opeens verdwenen.”

Opnieuw afhankelijk

“Kort daarna kreeg ik een heel fijne baan bij DagelijkseBroodkruimels. Ik kon mijn draai helemaal vinden en mijn creativiteit was weer helemaal terug. Mijn frustratie was daarom ook groot toen ik halverwege maart te maken kreeg met corona in combinatie met astma. Door wekenlang in bed liggen was ook mijn spierkracht verdwenen. Het was een worsteling om in te gaan zien dat God mijn situatie ten goede zou keren; hoe ik er lichamelijk ook uit zou komen. Maar na mijn overgave aan Hem groeide mijn nieuwsgierigheid naar hoe God mijn situatie dan ten goede zou keren. Een paar dagen later, na de online genezingsdienst van Opwekking, genas God mij nóg een keer en had ik in één keer mijn spierkracht en energie weer terug.”

Alleen God heeft de controle

“Bij mijn ziekteperioden ging het me eigenlijk niet zozeer om de genezing, die ik gelukkig toch mocht ontvangen, maar meer om het proces van mijn lot in Gods handen durven leggen; dat ik uiteindelijk durfde te vertrouwen dat God onvoorwaardelijk van mij houdt en de regie heeft over mijn leven. Mijn geestelijke genezing was veel belangrijker dan mijn lichamelijke genezing. Er is zoveel angst en controledwang in de wereld. Maar alleen God weet wat wij mensen nodig hebben. Hij ziet oneindig verder dan wij en houdt de controle. Ik ben blij dat ik die waarheid heb leren kennen en gun dat ook anderen. God staat erboven en verlangt ernaar dat wij leren om in Zijn vrijheid te leven, zoals Hij ons bedoeld heeft.”

Tekst: Ruth Blankesteijn-Petri

Lees ook: Carin van Essen heeft een onbevangen vertrouwen in God

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--