Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De EO in 2020: ‘We gaan niet opeens alles anders doen’

Arjan Lock over de nieuwe EO-thema’s

Vanaf dit jaar gaat de EO zich nog scherper profileren, door een aantal thema’s nadrukkelijk in de verf te zetten. Directeur Arjan Lock legt uit waarom dit nodig is en vertelt waar deze thema’s vandaan komen.

Deel:

“Wat is voor ons op dit moment echt belangrijk? Met managers en leidinggevenden hebben we de afgelopen periode intensief over die vraag nagedacht,” vertelt Arjan. “We willen namelijk graag dat het voor iedereen die met EO-uitingen in aanraking komt, direct duidelijk is waar wij als omroep voor staan. Pas als je heldere en onderscheidende keuzes maakt, blijf je zichtbaar in het enorme media-aanbod.” 

Drie thema's

“Samen hebben we op basis van deze gesprekken drie thema’s voor de EO vast- gesteld,” vervolgt hij. “Aan onze kant zal dit de makers helpen bij het samenstellen en ontwikkelen van onder andere tv- en radioprogramma’s, websites, bladen, evenementen en podcasts. Deze thema’s zullen dus ‘EO-breed’ naar voren komen. Tegelijk helpt deze focus ‘gebruikers’ om – op basis van waar zij zelf behoefte aan hebben of waar zij naar op zoek zijn – makkelijk en snel bij de EO uit te komen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. 

We gaan niet opeens alles anders doen

Voor elk thema geldt: we streven ernaar met inhoud te komen die heel erg bij ons past en waarvan wij tegelijk geloven dat we er mensen verder mee kunnen helpen. Direct en indirect willen we daarmee iets laten zien van Gods grote liefde voor iedereen. Het is trouwens niet zo dat we opeens alles anders gaan doen, maar we gaan wél meer focus aanbrengen. Daarbij houden we steeds de nieuwe EO-slogan ‘Als je gelooft’ in het achterhoofd; die kun je als het ware boven elk van deze aandachtsgebieden plakken.” 

EO.nl wordt vernieuwd 

Achter de schermen wordt er hard gesleuteld aan een geheel vernieuwde EO.nl, die in mei 2020 wordt gelanceerd. “De nieuwe site wordt opgebouwd vanuit deze drie aandachtsgebieden,” vertelt Arjan. “Online zie je straks in één oogopslag waar de EO voor staat en welke onderwerpen wij belangrijk vinden. Ik ben erg blij met deze vernieuwingsslag, waarmee we de komende jaren op een onderscheidende en herkenbare manier ook digitaal onze weg zullen blijven gaan.”

1. Gods veelkleurigheid 

“De komende jaren willen we, op verschillende manieren, aandacht besteden aan Gods wereldwijde kerk en aan onze verbondenheid met christenen in andere landen,” zegt Arjan. “Verder willen we stilstaan bij geloofstradities en actuele geloofsvragen, en laten we zien hoe God op nieuwe en soms heel verrassende plekken in Nederland zichtbaar wordt; denk aan pioniersgemeenten van de PKN, of het groeiende aantal migrantenchristenen. Dat wordt nu al zichtbaar in een programma als Zie je zondag!, waarbij een keur aan kerken en geloofstradities in beeld wordt gebracht. Maar bij ‘de veelkleurigheid van God’ hoort ook het genieten van de schepping. Want je kunt Hem leren kennen door de Bijbel en je herkent Hem – als het goed is – in Jezus’ volgelingen, maar je kunt God óók terugzien in de schoonheid van de natuur. Vandaar dat natuurdocumentaires voor ons belangrijk zijn en blijven.” 

2. Een hoopvolle samenleving 

“Bij dit aandachtsgebied gaat het om maatschappelijke betrokkenheid, over recht en gerechtigheid, over opkomen voor kwetsbare mensen,” licht Arjan toe. “Wat we nu met Tygo in de psychiatrie laten zien, en met nieuwe projecten voor EO Metterdaad. Maar ook in onze bladen én op EO.nl gaan we hier uiteraard van tijd tot tijd aandacht aan besteden.” 

Wellicht verrassend: ook hier krijgt het thema natuur een plek. “Maar dan veel meer vanuit het begrip duurzaamheid. Hoe gaan we verantwoord om met wat God ons in de schepping geeft? In dit kader zijn we bezig met een nieuwe tv-serie, War on Waste (vrij vertaald: ‘Vechten tegen verspilling’, red.). Die zoomt in op de vraag hoe we zouden moeten omgaan met de afvalproblematiek.” 

3. Echte relaties 

In dit laatste aandachtsgebied spelen twee thema’s een belangrijke rol, legt Arjan uit: ‘trouw-zijn in relaties’ en ‘waardevolle opvoeding en gezin’. “Via allerlei EO-platforms willen we handvatten aanreiken om te werken aan sterke gezinnen, geven we aandacht aan kinderen, reiken we opvoeders praktische tips aan, en benadrukken we het belang van trouw in vriendschappen, familierelaties en huwelijken. Ik weet maar al te goed dat er – helaas – veel misgaat in relaties, in gezinnen en in de opvoeding. Hoe ga je daarmee om, en hoe kun je daar met elkaar een goed gesprek over voeren? Ook die rauwe randjes horen er wat ons betreft zeker bij.” 

Visie mag 50 kaarsjes uitblazen

In 2020 viert de EO het 50-jarig bestaan van Visie. Er komt een speciaal EO-magazine, dat eind maart naar alle EO-leden gaat en waarin we dit vieren. Omdat het jubileum samenvalt met de herdenking van 75 jaar bevrijding, brengen we samen met Royal Jongbloed dit voorjaar ook een bijzonder boek uit: De laatste getuigen – 15 ouderen over de oorlog die hun leven stempelde. Houd Visie in de gaten voor meer informatie.

Beeld: Ruben Timman

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--