Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arjen ten Brinke: ‘Ik noem mezelf vaak een randkerkelijke dominee’

Arjen ten Brinke is echtgenoot, vader van vijf kinderen en voorganger in de kerkgemeenschap Mozaiek036 in Almere. Toch vindt hij de kerk vaak ingewikkeld. In 'Bid, bedank, bewonder' gaat hij hierover in gesprek met Giovanca Ostiana.

Deel:

Al op de middelbare school weet Arjen dat hij later dominee wil worden. “Cabaretier vond ik ook heel leuk”, vertrouwt hij Giovanca toe. “Maar ik denk dat die twee heel dicht bij elkaar liggen, dominee en cabaretier. Als je voorganger bent, sta je ook op een podium en deel je verhalen.” En als het over verhalen gaat, is er één verhaal dat hij het liefst wil delen. “Het verhaal van Jezus heeft mij echt gepakt, tot op de dag van vandaag. Wie Hij is, wat Hij deelt, hoe Hij met mensen omgaat, daar ben ik gewoon heel enthousiast over.”  

Randkerkelijke dominee 

Hoe enthousiast Arjen over Jezus is, zo ingewikkeld vindt hij de kerk soms. “Ik noem mezelf vaak een randkerkelijke dominee. Ik snap heel goed als mensen afhaken van een kerk. Veel mensen voelen zich veroordeeld. We jagen mensen eerder de kerk uit dan dat we zeggen: je bent hier zo welkom. Voor mij is de kerk een gemeenschap mensen die van elkaar houdt. Waar het goed is, omdat je heel veel ervaart van wie Jezus is, van herstel, vergeving, genezing en vernieuwing. Wat mij betreft is alles en iedereen welkom die een kerk binnenstapt.” 

Thuis op de bank 

Na zijn studie theologie is Arjen tien jaar voorganger van een kerk in Den Haag. Daarna krijgt hij het idee dat God hem naar Almere roept. Hij is een jaar dominee van een kerk daar, maar dit loopt anders dan gehoopt. Hij trekt zich terug uit het werk. “Dat doe je niet zomaar, dat was intens”, vertelt hij. Maandenlang zit hij thuis op de bank. “Ik was echt helemaal stuk. Als de deurbel ging, dan zei ik tegen mijn vrouw: doe jij maar open. Ik was gewoon bang voor mensen.” Giovanca vraagt of hij nog wel dominee wilde zijn. “Zeker niet”, antwoordt Arjen direct. “Ik heb tegen God gezegd: ik ga nooit meer in een kerk aan het werk.” 

Bevrijdend 

In die tijd thuis op de bank, worstelt hij met God en de roeping die hij had ervaren om naar Almere te gaan. “Het was een diepe teleurstelling. Tegelijkertijd heb ik daar op die bank ontdekt: ik ben allereerst helemaal geen voorganger.” Hij leert dat hij vóór alles kind van God is en daarna echtgenoot, vader, vriend. En dan pas een keer voorganger. “Het was zo bevrijdend om te weten dat dominee zijn niet mijn identiteit is. Ik mag gewoon ten volle mens zijn in verbondenheid met God. De beste plek om te zijn is bij Hem.” 

Bekijk het hele gesprek met Arjen ten Brinke op zondag 22 januari om 09:20 op NPO2 of later via NPO start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--