Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bart van Nes bidt voor de kleinkinderen van zijn zoontje van 2

"God verbindt zich aan generaties, ook aan de generaties van de toekomst."

Als je gelooft, is bidden voor je kinderen waarschijnlijk gebruikelijk. Dat is het ook voor Bart van Nes, voorganger in Wijk bij Duurstede, trainer en auteur. Maar het gebed dat hij voor zijn zoontje bidt, is wel heel bijzonder.

Deel:

Jaren geleden las Bart een detail uit het leven van Jonathan Edwards, predikant in Amerika in de 18e eeuw. “Hij bad dagelijks voor vier generaties na zich.” Het liet hem naar eigen zeggen niet meer los. “Het resoneerde bij mij dat hij over generaties heen keek en er prioriteit van maakte om zijn eigen leven te zien als een schakel in meerdere generaties. Dat je op die manier biddend invloed kan hebben op degenen die na je komen, dat vond ik ontzettend inspirerend. Als ik nu 's avonds mijn zoontje van 2 op bed leg is één van de dingen die ik steevast voor hem bid:

Generaties
Gebed: ik bid voor je kinderen en je kleinkinderen, je achterkleinkinderen en allen die na hen komen. Dat ze God lief mogen hebben en met Jezus zullen wandelen.

God denkt in generaties

“Toen ik zelf tiener was hoorde ik vaak verhalen als: jullie zijn de nieuwe generatie, er gaan allemaal bijzondere dingen bij jullie gebeuren. Maar als je de Bijbel leest, zie je dat God vaak denkt in meerdere generaties. Er staan veel verhalen in de Bijbel van mensen die niet de vervulling van een bepaalde belofte hebben gezien, omdat het over de spanne van meerdere levens tot stand is gekomen. Toch heb ik nog nooit een preek gehoord dat God het niet bij jou gaat doen, maar misschien wel bij je kinderen en kleinkinderen.”

Ik sta op de schouders van degenen die mij voor zijn gegaan.

Een schakel in de rij

“Dit gebed relativeert ergens het belang van mijn eigen verhaal of leven. Het maakt me er bewust van dat ik een schakel ben in een rij van velen. Dat ik daarin mijn plek mag innemen. Dat is iets ontzettend moois, ik sta op de schouders van degenen die mij voor zijn gegaan. Mijn moeder heeft ook van jongs af aan voor haar kinderen gebeden dat ze de juiste partner zouden tegenkomen en dicht bij God zouden leven. Het is hartstikke mooi om te zien dat die gebeden ook echt beantwoord zijn. Zo mag ik dat ook doen voor mijn kinderen en ook voor mijn kleinkinderen en de kinderen die daarna komen.”

Eer en vriendschap

“Het is natuurlijk helemaal geen gegeven dat mijn zoon kinderen krijgt. Dat realiseer ik me ook. Maar ook als hij geen vader wordt, hoop ik dat hij op andere manieren tot zegen mag zijn voor zijn omgeving. Mijn zoontje heet Tieme, dat is het Griekse woord voor ‘eer’. Zijn tweede naam is Reüel, dat betekent ‘vriend van God’. Ik hoop dat zowel eer als vriendschap met God zijn leven mag kenmerken. Ik wil de hoop en het vertrouwen hebben – ook al is het misschien een tikkie naïef – dat mijn kinderen een zegen mogen zijn in hun tijd en omgeving. Daar wil ik nu al biddend voor gaan. Menselijk gezien is dat nogal wat om te zeggen. Juist daarom wil ik mijn vertrouwen echt in God leggen, dat Hij het wil en kan doen.”

Ruben den Hertog: ‘God wil ons niet in de modder laten ploeteren’

Lees ook over:

Ruben den Hertog: ‘God wil ons niet in de modder laten ploeteren’

Opvoeden als daad van geloof

“Soms zeggen mensen: ik wil geen kind zetten op deze vreselijke wereld. Dat is ook weleens door mijn hoofd geschoten, als ik kinderen verzopen zag in hun telefoon en weet met welke klimaatproblematiek ze opgroeien. Maar iemand leerde mij dat kinderen krijgen en opvoeden juist een daad van geloof is, omdat je daarmee belijdt: God verbindt zich aan generaties, ook aan de generaties van de toekomst.”

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--