Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ruben den Hertog: ‘God wil ons niet in de modder laten ploeteren’

Wat hebben hagelslag en artsen te maken met dankbaarheid? Voor predikant Ruben den Hertog een heleboel. Hij vertelt over een belangrijk gebed in zijn leven dat hem helpt om bewust te worden van alles wat God geeft.

Deel:

“Acht jaar geleden kwam ik in aanraking met dit gebed. We hadden toen elke maand een maaltijd in de kerk en dat begonnen we met dit lied. Het is een lekkere oorwurm wat melodie betreft, dus dat blijft goed hangen. Ik ben het ook thuis gaan oefenen met de kinderen en mijn vrouw en dat hebben wij erin gehouden. Het is een heel eenvoudige tekst, maar er is altijd weer voldoende wat me voedt:

Overvloed

Hagelslag en vlees

“De overvloed waarover gesproken wordt is een goede bewustwording bij de maaltijd. God voedt ons dagelijks vanuit de schepping. Je kan gewoon verschillende soorten hagelslag kiezen! En we kunnen ervoor kiezen dat als we vlees eten, dat het dan biologisch is, van dieren die goed geleefd hebben. Dat gooien we ook niet zomaar weg, want daar is een dier voor gestorven. Dit lied helpt me bewust te zijn hoe je in het geheel van de schepping staat.”

Vanzelfsprekend

“De focus ligt bij de maaltijden, maar ik merk dat hoe vaker ik het zing, hoe meer betekenis er meekomt. Dat ik dit lied in een goed gezelschap kan zingen, dat ik die rijkdom van vrienden en gemeenteleden heb. Dat ik een gezin heb dat om me heen staat, dat ik een dak boven mijn hoofd heb. Alles wat we in handen hebben komt niet doordat wij ons best hebben gedaan, maar puur omdat God het ons gegeven heeft. Er wordt ons zoveel gegund en we nemen het vaak als vanzelfsprekend aan.”

Ziekenhuis

“Vorig jaar moest mijn zoon allemaal onderzoeken ondergaan in het ziekenhuis. Dan probeer ik mijn blik te richten op wat we nog wel mogen ontvangen: dat de zorg hier zo goed geregeld is, dat er artsen zijn die je bijna gewoon direct kan bellen om even hulp te vragen. Dat maakt me dan toch weer dankbaar.”

God wil dat wij bestaan.

Actief

“De tegenwoordige tijd van ‘Schepper die ons leven doet’ vind ik ook zo mooi. In het Hebreeuws zie je die actieve werkwoordsvorm ook in Genesis 1. God is actief aan het scheppen, actief aan het scheiden, actief ruimte aan het maken voor ons. Dat is niet iets wat ooit gedaan is en toen stopte, maar iets wat nog steeds voortduurt. Hij draagt ons bestaan nog steeds. Door dit lied voel ik: ik ben geliefd. God wil dat wij bestaan. Hij wil ons niet in de modder laten rondploeteren, maar overeind helpen.”

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--