Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM-redacteur Wilke preekt in bomvolle kerk

‘Ik had nog nooit op een kansel gestaan’

Als je wilt weten hoe je een goede preek maakt, moet je hem niet alleen schrijven, maar op zondagochtend ook geven! En zo stond Wilke Stuij, redacteur bij het EO-jongerenmerk BEAM, afgelopen zondag op de preekstoel in hervormde gemeente De Regenboog in Harderwijk. Geen theologie gestudeerd en nooit eerder op een kansel gestaan, toen kwamen de zenuwen: “Ben ik hier wel geschikt voor?”

Deel:

Hoe kwam je erbij om een preek te geven?
“Bij BEAM publiceren we elke vrijdag een video op YouTube waarin we antwoord geven op een vraag. Dit keer dus: hoe schrijf je een goede preek? Ik verwachtte niet dat ik tijdens het maken van deze video écht in een gemeente zou mogen voorgaan, maar na een beetje rondmailen en telefoneren kreeg ik het toch voor elkaar. En het was niet een klein kerkje achteraf, maar een gemeente met ruim 500 bezoekers. Belangrijk detail: er was nooit eerder een vrouw voorgegaan.”

Was je zenuwachtig?
“Eerst deed ik nonchalant, ik presenteer ook weleens wat dingen bij BEAM en heb dus enige ervaring, maar toen ik de preek op zaterdagavond op papier zette en uit mijn hoofd wilde leren, kwamen de zenuwen op. Pieter Both, de predikant die me hielp bij het voorbereiden en schrijven van de preek, zei een paar dagen eerder dat ik tijdens het preken een medium ben tussen God en de mensen. Hij vond dat iets moois, ik werd er vooral zenuwachtig van. Ik vroeg me ineens af: ben ik daarvoor wel geschikt? 
Daar kwam nog bij dat er geen vrouwelijke ambtsdragers zijn in deze gemeente. De dominee had van tevoren overlegd met zijn kerkenraad of ik als vrouw eenmalig kon voorgaan en vond het wel kunnen. Toch was ik een beetje bang dat er achterin de zaal wat boze mensen zouden zitten die vonden dat ik iets deed wat ik als vrouw echt niet zou moeten proberen.”

Hoe ging het?
“Als thema van de preek had ik - heel tactisch - gekozen voor ‘oordelen’. Mijn boodschap was vooral dat het oordeel aan God is en niet aan mensen. Deze conclusie kwam mij als amateur-predikant uiteraard goed uit. Hoe ik de preek heb geschreven en of ik de spanning op de preekstoel aankon, kan je bekijken in onderstaande video: 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Maarten Vermeulen

--:--