Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Behouden vaart, de nieuwe single van Elbert Smelt en Matthijn Buwalda

Een afscheidslied

De bevriende zangers Matthijn Buwalda en Elbert Smelt maakten, samen met producer en songwriter Henk Pool, een afscheidslied: ‘Behouden Vaart’. De bijbehorende clip is opgenomen op Urk.

Deel:

De muzikale samenwerking van Elbert Smelt en Matthijn Buwalda begon met ‘Echte Helden’ en dat smaakte naar meer. Hun nieuwe gezamenlijke single 'Behouden Vaart' ontstond, inmiddels jaren terug, naar aanleiding van het overlijden van Elberts Opa Smelt. "Hij was een echte zwaaier", vertelt Elbert. "Altijd als we weg gingen, nadat hij ons steevast had toegefluisterd: ‘Het gaat om ’t hartje!’, pakte hij snel zijn zakdoek uit z’n zak en wuifde hij ons uit. Toen hij na een lang ziekbed er ineens niet meer was bleef mijn oma alleen en verweesd achter. Het raakte mij hoezeer ze hem miste en haar nieuwe draai moest vinden, maar nooit meer helemaal vond zonder hem."

Er zijn vele mensen die te maken krijgen met verlies. De dood dringt zich vroeg of laat op aan ons allemaal. Dan komt het aan op goed leven, en vertrouwend loslaten. Een pittige klus waar volgens beide heren veel te weinig liedjes over gemaakt zijn. Vooral omdat achterblijven misschien nog wel moeilijker is dan gáán. 

De video voor ‘Behouden Vaart’ is opgenomen op Urk, waar de gemeenschap al zoveel geliefden heeft verloren aan de zee. Een prachtig decor vol mooie zeevaartgerelateerde beeldtaal, zoals de karakteristieke vuurtoren en de dobberende botters in de haven. Ook voel je er de stoere energie van een vissersdorp dat zich niet klein laat krijgen door de wind en de zee. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees ook dit interview met Matthijn Buwalda: “Ik veroordeel mezelf heel snel. Gek genoeg gaan veel van mijn liedjes over dat je jezelf niet moet veroordelen.

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--