Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bemoedigende paasboodschap voor door oorlog verscheurd Oekraïne

Crux, zaterdag 23 april 19.15 uur, NPO 2

Een week later dan de protestantse en katholieke kerken, vieren de Orthodoxe kerken Pasen. Zo ook in Oekraïne. Pasen is een belangrijk christelijk feest, maar wat valt er nu in Oekraïne te vieren?

Deel:

Het is bijna twee maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. En al bijna twee maanden zien we de meest vreselijke verhalen en beelden voorbijkomen op tv. Een gevoel van machteloosheid bekruipt je als je de nood en het leed ziet. Tegelijkertijd is Pasen het feest van de opstanding na de dood, dat het leed en de pijn niet het laatste woord hebben.

Bemoedigende paasboodschap

Vanuit diverse kerken in Nederland probeert presentator en EO-directeur Arjan Lock daarom een bemoedigende paasboodschap over te brengen naar enkele bijzondere mensen in Oekraïne, midden in oorlogsgebied. Zo spreekt bisschop De Korte van Den Bosch een bemoediging uit voor priester Grzegorz Draus die meer dan 200 vluchtelingen opvangt in zijn kerk. René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, heeft een boodschap voor Petro Mayba die als priester in oorlogstijd gewoon op zijn post blijft om honderden mensen te helpen vluchten.

Verscheurd door oorlog

EO-presentator Arjan Lock: "Voor Oekraïners is de taal van geloven, rituelen en symbolen de taal die door iedereen begrepen wordt. Ik ging erheen met de vraag: Hoe vier je Pasen als je land verscheurd is door oorlog, als je te maken hebt met bombardementen? Als er om je heen duizenden doden vallen, kun je dan vieren dat Christus uit de dood is opgestaan? Ik heb bewondering gekregen voor al die Oekraïense christenen, die ondanks alles hun geloof niet verliezen en Pasen gaan vieren."

Met paaskaarsen als symbool van het licht gaat Arjan op pad. Lukt het hem om deze kaarsen en boodschappen op hun plek bij de juiste mensen te krijgen?

Crux

Zaterdg 23 april, 19.15 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--