Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben jij ook zo gevoelig voor de mening van anderen?

Zo kom je daar vanaf!

Maak jij je ook zo snel druk over wat anderen van je vinden? Laat je je gedrag bepalen door wat je dénkt dat anderen over jou denken? Je kunt deze gevoeligheid doorbreken.

Deel:

Er zijn ongelooflijk veel mensen die zich te veel bewust zijn van de mensen om hen heen en te veel rekening houden met de mening van anderen. Hierdoor kunnen ze niet hun eigen leven leiden. Ze doen dingen waarvan ze denken dat het ‘zo hoort’, of wat een ander voor hen bepaalt. Dat zorgt gemakkelijk voor uitputting, stress en spanning, en dat is niet nodig.

Leer van Jezus

Als er íemand is van wie je kunt leren je geen zorgen te maken over wat anderen van je vinden, is het Jezus wel. Het is ongelooflijk hoe Hij door een heel aantal mensen geëerd werd, terwijl Hij tegelijkertijd door vele anderen uitgejouwd, bespot en de grond in gestampt werd. En hoe reageerde Hij? Hij liet zich niet op een voetstuk plaatsen, maar verwees telkens weer naar de grootheid van Zijn Vader. Hij liet zich ook niet de grond in stampen. Hij bleef zich bewust van de liefde van Zijn Vader. Zonder in discussie te gaan, bleef Hij zich richten op de roeping die Hij had, ook al werd Hij aan het kruis genageld als de grootste crimineel van de geschiedenis.

Op momenten waarop ik zelf de neiging had in te gaan op onterechte, negatieve kritiek van anderen, heb ik heel wat keren een beeld van Jezus voor me gezien, die geboeid was en Zijn mond hield wanneer Hij onterecht beschuldigd werd. En o, wat was het soms een worsteling om niet mijn gelijk te willen halen, maar het over te laten aan God. Door die worsteling heen mocht ik telkens weer vreugde en vrede ervaren, wetend dat ‘als God met je is, wie kan er dan tegen je zijn?’ (Romeinen 8:31). Kijk naar Jezus, leer van Hem en ga je weg in vrede. En wat anderen ook van je mogen denken: jij bent Gods geliefde kind!

Angst overwinnen

Je druk maken over wat anderen van je vinden of wat ze mogelijk over je denken, wordt gevoed door angst. De angst om afgewezen te worden, angst om er niet (meer) bij te horen, angst om anderen teleur te stellen. En die angst voedt je gedachten en negatieve gevoelens, waardoor je je gedrag laat bepalen.

Stop die negatieve gedachten, want je weet helemaal niet of het wel waar is wat je denkt. Je kunt wel denken dat je zeker weet dat iemand iets negatiefs over jou denkt. Maar als het niet letterlijk uitgesproken wordt, kunnen het ook je eigen hersenspinsels zijn waar jij je zo druk over maakt. Want eerlijk is eerlijk: we kunnen nu eenmaal geen gedachten lezen, ook al denken heel wat mensen dat ze dat wel kunnen. En zelfs al zou die negativiteit uitgesproken worden, moet jij je daar dan druk over maken? Wat levert dat je op?

Lees ook: Zo maak je je niet druk over wat anderen van je denken
Lees ook: Zo maak je je niet druk over wat anderen van je denken

Je moet er echt heel bewust voor kiezen om de juiste gedachten (lees: Gods waarheid) toe te laten. De meeste angst ontstaat door het nadenken over wat er mogelijk kan gebeuren, terwijl er nog niets aan de hand is. En hoe weet je wat de waarheid is? De Bijbel staat vol met prachtige beloften en waarheden die vele malen krachtiger zijn dan wat mensen over je kunnen denken of uitspreken. Dus verdiep je in Gods liefde: ‘Gods liefde laat geen ruimte voor angst’ (1 Johannes 4:18)!

Jezelf constant met anderen vergelijken

Een van de belangrijkste factoren waardoor mensen zich te veel bezighouden met wat anderen van hen vinden, is doordat ze zichzelf vergelijken met hen. Je wordt veel minder vatbaar voor de meningen van anderen, wanneer je stopt jezelf te vergelijken met anderen en gewoon gelukkig bent met wie jij zelf bent. Want wat doet het ertoe als jij anders bent dan anderen? Wat maakt het uit als iedereen zwarte kleding draagt en jij paarse, omdat je daar blij van wordt? Waarom oordelen mensen toch zo vaak? En wie heeft al die (ongeschreven) regels en wetten eigenlijk bedacht?

Op een andere manier leven

Wie wil jij een plezier doen? Voor wie wil jij leven? Voor de mensen? Of voor God, je hemelse Vader die zoveel van je houdt dat niets of niemand jou kan weerhouden om te doen wat Hij in je hart heeft gelegd?

Geschreven door

Carianne Ros

--:--