Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bert van Leeuwen laat in 'De 100' verhaal achter wachten op donor zien

Maandag, 20.35 uur, NPO 1

Deel:

In het nieuwe EO-programma De 100 ontmoet Bert van Leeuwen mensen die wachten op een orgaan- of weefseltransplantatie. In deze eerste aflevering komen ze voor het eerst bij elkaar om hun verhaal te vertellen. Bert trekt daarna een jaar met hen op, zoals we in 2021 zullen zien in het vervolg van dit programma.

Sommige deelnemers aan De 100 wachten al jaren op een geschikte donor. Volgens gegevens van de Transplantatiestichting staan er op dit moment in Nederland 1283 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Misschien putten ze hoop uit de nieuwe donorwet, die op 1 juli is ingegaan. “Die wet betekent dat je in principe donor bent,” legt Bert van Leeuwen uit, “tenzij je dat niet wilt. In dat geval moet je dus actie ondernemen.”

Vind je dat zelf een verbetering?
“Ik hoop vooral dat deze donorwet mensen aanspoort een bewuste keuze te maken, of ze nu donor willen worden of niet. Het goede van de nieuwe wet van 1 juli is dat je min of meer gedwongen wordt erover na te denken.”

'Keuze donor worden niet uitstellen'

“In de loop der jaren heb ik vaak van mensen gehoord dat het er nooit van is gekomen: dat ze eigenlijk wel donor wilden zijn, maar de keuze voor zich uit schoven. Als mensen geen donor willen worden, respecteer ik dat ook, maar ik wil in De 100 wel graag de verhalen laten zien van mensen die wachten op een transplantatie.”

Ben je zelf donor?
“Ja, al zeker vijfentwintig jaar. Dat komt ook doordat iemand in mijn vriendenkring al lang met een donororgaan leeft. Dus ik weet van nabij hoe belangrijk het is dat je iemand een nieuwe kans geeft door donor te zijn.”

Ik hoop dat de donorwet van 1 juli mensen aanspoort een bewuste keuze te maken

De serie vertelt niet alleen het verhaal van de deelnemers, maar ook dat van mantelzorgers, artsen en donoren. Wat betekent het bijvoorbeeld om bij leven je nier te doneren? En nabestaanden van iemand die donor was, delen wat het voor hen betekent dat er nu iemand anders verder kan leven met de organen van de overledene. Artsen laten zien met welke tijdsdruk ze te maken krijgen zodra er een geschikt donororgaan beschikbaar is.

Maak kennis met deelnemers 'De 100'

Het komende jaar volgt Bert van Leeuwen de deelnemers in hun dagelijks leven. Na de eerste aflevering van De 100 zullen de kijkers een tijdje geduld moeten hebben. “We zenden nu de kick-off van het programma uit. Pas in 2021 keert het programma terug, hopelijk met veel mooie verhalen van deelnemers die geholpen zijn met een nieuw orgaan!”

De 100: wachten op een donor (kick-off)

Maandag 6 juli, 20.35 uur, NPO 1
(In 2021 zendt de EO het zesdelige vervolg uit.)


Beeld: Willem Jan de Bruin 

Kijk 'De 100' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--