Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Berthine: ‘In óns land worden vrouwen verhandeld en in de etalage gezet...’

Kwetsbare Oost-Europese vrouwen die in Nederland door mensenhandelaren en pooiers worden uitgebuit: Berthine Heederik komt voor hen in actie. Ze ontwikkelde ‘Zie je mij’ bij EO Metterdaad, waarmee geld wordt opgehaald voor preventie en voor een uitstapprogramma voor deze vrouwen.

Deel:

Nooit eerder heb ik bij Metterdaad aan een campagne gewerkt die zo moeizaam en traag van de grond kwam als onze campagne rond vrouwenhandel en prostitutie ‘Zie je mij?’. Maar ook nooit eerder heb ik zo sterk het gevoel gehad dat die er wel moest komen.

Het werd een persoonlijke missie. Misschien te persoonlijk maar dat kan me inmiddels niet meer schelen. Ik slaap hierna wel weer bij.

Normaal gesproken maak ik me bij Metterdaad alleen druk over ver-van-mijn-bed problemen in Verweggistan. En kan ik gemakkelijk met een vingertje wijzen naar corrupte overheden die ‘schandalig!’ weigeren op te komen voor de onderdrukte leden van hun bevolking. Maar nu is het moeilijk. En pijnlijk.

Nu zoek ik stotterend naar dappere woorden die ik eigenlijk niet hardop durf te zeggen. Want nu zijn het schurken die in mijn land vrouwen verhandelen en als koopwaar in een etalage zetten. Nu is het mijn overheid die grotendeels de ogen sluit en weigert wetten door te voeren die deze vrouwen kunnen beschermen.

Littekens

Ik zit met het schaamrood op mijn kaken de afleveringen van Jojanneke uit de prostitutie te kijken en lees verhaal na verhaal van Oost-Europese vrouwen die in mijn Nederland werden uitgebuit. Soms werden ze in de val gelokt, anderen kozen er zelf voor.  Omdat ze de ziekenhuiskosten voor hun moeder wilden betalen, of omdat ze dachten dat ze het ‘voor even’ konden doen. Om net genoeg geld te verdienen voor een beter leven, voor hun kinderen.

Maar verhaal na verhaal blijkt dat je dit werk niet voor even doet. Dat er te veel kapers op de kust liggen om het geld weer af te troggelen. Dat het te moeilijk is om intiem te zijn met zoveel mannen op een dag. En dat de littekens blijven, ook als je ermee stopt.

Dus ook al is dit probleem een flink maatje te groot voor mij: ik wil mijn ogen niet sluiten en in ieder geval iets doen.

Deze is voor mij?

Vanaf het begin voelde ik: deze is voor mij. Hier moet ik iets aan doen.  En ik hoop dat jouw hart nu ook wat harder bonkt. Dat jij misschien het volgende puzzelstukje kunt bijleggen aan de oplossing! Misschien ben jij de tante, of lerares die kan voorkomen dat een tiener in de fuik loopt. Misschien ben jij de politieagent die voelt dat er iets niet klopt en nog een keer langs gaat, of de politicus, die met zijn stem net dat verschil maakt.

Of misschien kun je wat euro’s missen, zodat we een uitstapprogramma kunnen opstarten voor Roemeense vrouwen. Wat je ook kunt bijdragen, het is belangrijk, want niemand anders kan jouw unieke rol vervullen. Het probleem is te groot, te overweldigend voor iedereen afzonderlijk.

Maar met elkaar? Wie weet… Ik hoop dat het lukt, want ik kan heel slecht tegen weinig slaap.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wil je meer weten of bijdragen zodat deze kwetsbare vrouwen een nieuw leven kunnen beginnen? Ga dan naar de site van EO Metterdaad.  

Bekijk hier de serie Jojanneke uit de prostitutie waarnaar Berthine verwijst.

Geschreven door

Gastauteur

--:--