Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bevlogen juf Daisy Mertens in EO-podcast 'ZOUT!'

'Ik doe het uit liefde voor het kind en passie voor het vak'

Deel:

Presentator Marieke Meijer gaat in de EO-podcast ZOUT! langs bij Daisy Mertens. Zij was in 2016 juf van het jaar,  werd in 2019 genomineerd voor 'global teacher of the year' en is lid van de onderwijsraad. Maar ze is vooral juf van groep 7 en 8 en de ondersteuningsklas op basisschool De Vuurvogel in Helmond.

Marieke Meijer gaat voor de laatste serie van podcast ZOUT! met als thema ‘armoede’ naar vier totaal uiteenlopende en mooie gasten. In de eerste aflevering ontmoet ze Daisy Mertens, een bevlogen juf. "Ik probeer als leerkracht hoge verwachtingen te hebben; uit onderzoek blijkt dat als leraren hoge verwachtingen hebben van de kinderen, het wel degelijk van invloed is op de leerontwikkeling en prestaties van die leerlingen. Het maakt dus uit wat de verwachting van de leerkracht is! En ik voel dan ook op dat moment dat ik misschien wel de enige ben die hoge verwachtingen van die leerling heeft. Als ik voor mezelf spreek: een hele lieve juf in groep 2 heeft mij geholpen me sterk te voelen. Ze was zo lief en nabij, dat ik me veilig voelde."

De verwachting van de leerkracht heeft invloed op de ontwikkeling van het kind

"Elke dag denk ik na over mijn kernwaarden: verbondenheid, vertrouwen, reflectie, verantwoordelijkheid en samen leren. Hoe zorg ik dat ik verbonden ben met de leerlingen, zij met elkaar, wij met elkaar? Hoe zorg ik dat ik reflecteer, hierin het goede voorbeeld geef, de leerlingen zelf laat reflecteren? Op welk moment van de dag kan ik de kinderen verantwoordelijkheid geven? En wanneer heb ik vandaag de leerlingen die verantwoordelijkheid gegeven?" Het zijn allemaal vragen die Daisy zichzelf regelmatig stelt.

'Geloof in eigen kunnen'

"Ieder kind verdient kwalitatief hoogstaand onderwijs en een juf of meester die onvoorwaardelijk tegemoetkomt aan de basisbehoeften," vindt Daisy. "Kinderen verdienen ieder moment nieuwe kansen, mogelijkheden en uitdagingen. Mijn ambitie is om hierin het goede voorbeeld te geven en anderen te inspireren. Dit allemaal uit liefde voor de kinderen en passie voor ons betekenisvolle beroep van leraar. Wat kunnen wij doen om de kinderen zich te laten ontwikkelen en geloof te geven in eigen kunnen?"

Onvoorwaardelijke liefde

"Vanuit mijn geloof in God beleef ik onvoorwaardelijke liefde," vertelt Daisy. "Dat je te allen tijde hoop hebt en oordeelvrij blijft kijken, geeft ruimte om te falen. En, je krijgt oneindig de kans om opnieuw te beginnen!" Die overtuiging vertaalt zich ook naar haar werk, waarin ze ervaart dat geloven niet zozeer gaat om praten over Jezus, maar vooral over dóén. “Oog hebben voor kleine stapjes, dat maakt dat ik hoop houd! Ik hoef bovendien niet zelf heel hard te werken, God brengt dingen op mijn pad en ik mag die aanpakken."

Luister hier naar 'ZOUT!' met Daisy Mertens

In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Luister hier naar de aflevering met Daisy Mertens

--:--