Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bianca Damink van ANWB Verkeersinformatie: 'Veel files door ongelukken'

Vrijdag vanaf 6.00 uur op NPO Radio 1

Deel:

Dagelijks praat Bianca Damink automobilisten bij over het laatste filenieuws. "Veel files komen door drukte op de weg, maar ook door onoplettendheid," zegt Bianca, die sinds een jaar op diverse radiozenders te horen is. Deze vrijdagmorgen verzorgt ze de ANWB Verkeersinformatie op NPO Radio 1: van 6.00 tot 9.00 uur elk kwartier, daarna elk half uur.

“Op het ANWB-hoofdkantoor zitten we tussen veel schermen met actuele verkeersinformatie. Veel informatie komt van TomTom, de Wegenwacht en camera’s van Rijkswaterstaat, die overal boven de wegen hangen," legt Bianca uit. "TomTom krijgt de data uit mobiele telefoons en navigatiesystemen die bestuurders vaak aanzetten. Als ergens veel auto’s langzaam gaan rijden, wordt op ons scherm een file zichtbaar.”

'Geef richting aan!'

"Sinds ik de verkeersinformatie bijhoud, ben ik me meer bewust van gevaren. Veel files worden veroorzaakt door het drukke verkeer, maar ook door ongelukken. Daar ben ik van geschrokken," zegt Bianca, die vaker dan vroeger denkt aan haar dierbaren als ze onderweg zijn. "Mensen veroorzaken gevaarlijke situaties als ze achter het stuur zitten te appen. Het stoort me ook dat veel bestuurders geen richting meer aangeven.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bianca Damink ANWB Verkeersinformatie
Beeld: Shutterstock.

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Onderweg luister ik graag naar de 3JS uit Volendam. Gezellige muziek, en sommige nummers getuigen van diepgang, zoals het lied ‘Watermensen’, waarin ze onze eeuwenlange strijd met het water bezingen.” Met een knipoog: “En als ik in de file terechtkom, hef ik ‘Opzij, opzij, opzij...’ van Herman van Veen weleens aan.”

Wat ontroert je?
“Mijn puppy, een schattige Dwergschnauzer. Een rashond die heel speels en energiek is, maar na het spelen uitgeteld in slaap valt op mijn schoot. Als ik op de fiets stap, kan hij gezellig mee, omdat hij makkelijk in het mandje op mijn stuur past.”

Wie is Bianca Damink?

• 27 jaar.
• Woont in Den Haag.
• Studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede.
• Werkte na haar studie onder meer voor het royaltymagazine Vorsten.
• Is sinds april 2018 redacteur-presentator van de verkeersinformatie bij de ANWB.

Waar staat de mooiste kerk?
“Er zijn veel mooie kerken, vooral in Zuid- Europa. Zelf heb ik de beste herinneringen aan de Sint-Antoniuskerk in Ede. Misschien niet de mooiste kerk van het land, maar het parochiekoor waarin ik zong was een vriendengroep waarbij ik me enorm thuis voelde. Na mijn verhuizing naar Den Haag heb ik me niet meer bij een kerk aangesloten. Zelf ben ik niet veel met geloof bezig, maar ik vind het mooi als anderen zich erdoor gesteund voelen.”

Als ik zelf in een file terechtkom, zing ik weleens: 'Opzij, opzij, opzij...'

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met koningin Máxima, maar niet langer dan één dag. Het lijkt me best pittig om koningin en moeder te zijn, en daarnaast een zware baan te hebben bij de VN. Maar een staatsbanket zou ik weleens willen meemaken, met zo’n prachtige jurk aan en een tiara op mijn hoofd – en dan graag de volgende dag weer files voorlezen op de radio.”

ANWB Verkeersinformatie met Bianca Damink

Vrijdag 12 april, van 6.00 tot 9.00 uur elk kwartier daarna tot 12.00 uur elk half uur, NPO Radio 1

Geschreven door

Bart van Delen

--:--