Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bidden met een app, werkt dat?

App PrayAssist is een soort to-do-lijstje voor je gebedsleven

Deel:

Dagboekjes, notitieschriftjes, gebedskalenders: er zijn veel manieren om gebedspunten te onthouden. Maar we leven in 2018, dus er is uiteraard sinds kort ook een app voor te vinden: PrayAssist. Een soort ‘to-do-list’ voor je gebed met reminders van je gebedspunten. Visie-redacteur Joëlle testte deze nieuwe app een weekje uit.

Bzzzz. Mijn telefoon trilt en er verschijnt een melding op het scherm. Het is een herinnering om vandaag te bidden voor een zieke vriendin. Meestal praat ik met God tussen de bedrijven door. Momenten waarop ik mijn dankbaarheid uitspreek of zorgen bij de Heer parkeer. Vaak bedenk ik dan dat ik op een ander tijdstip uitgebreider wil bidden voor een persoon, maar vergeet ik dat weer. Zou een app daar verandering in kunnen brengen?

Gebedspunten to-do-list

De app PrayAssist is ontwikkeld door stichting GlobalRize. Missionair directeur Marten Visser vertelt dat de organisatie zich richt op zending via internet. “Maar we willen ook mensen die het evangelie gehoord hebben, blijven ondersteunen. Deze app helpt hen om te groeien in gebed.”

Lees ook: Waarom is gebed belangrijk?
Lees ook: Waarom is gebed belangrijk?

Hoewel de app ontwikkeld is door een Nederlandse organisatie, is PrayAssist in het Engels. Laat dit je niet tegenhouden, want de app werkt zo makkelijk dat dit geen belemmering hoeft te vormen. De app is praktisch ingedeeld, zonder al te veel toeters en bellen. Het hoofdscherm is een overzicht met een soort to-do-lijst van gebedspunten. Ik hou van lijstjes maken én van het afvinken, dus dit zou mij kunnen helpen meer en gerichter te bidden.

Gebedspunt toevoegen

De handeling zelf is simpel, maar het invoeren van de punten is al een gebed op zich. Ik denk aan mensen in mijn omgeving en situaties die mijn hart raken. Mijn oog valt op de foto van ons sponsorkindje. Ik voer zijn naam in en druk op save. Het gebedspunt verschijnt op mijn lijstje en kan ik uitbreiden met een omschrijving en updates. Op die manier wordt de app ook een soort gebedsdagboek, waarbij je later kunt terugkijken wat God gedaan heeft.

Lees ook: Hoe houd je bidden vol?
Lees ook: Hoe houd je bidden vol?

Verder is het mogelijk om herhalingen in te stellen. Dat is vrij basic (dagelijks, wekelijks of maandelijks), maar werkt prima. Wanneer je voor iets gebeden hebt, kun je dit punt afvinken van de gebedslijst. Een gebedspunt met herhaling verschijnt later vanzelf weer op het lijstje om voor te bidden. Indien gewenst kun je reminders toevoegen, die je op een door jou gekozen tijdstip herinneren aan het gebedspunt. Handig als je bijvoorbeeld specifiek voor het sollicitatiegesprek van een vriend wilt bidden op het moment dat dit plaatsvindt.

Gebedsgroepen

Het leuke aan de app is dat er ook een sociaal element in zit. Het is mogelijk om lid te worden van groepen. Zo is er bijvoorbeeld de groep ‘Bidden met de Psalmen’, waarbij je elke dag een psalmtekst krijgt om over na te denken en te bidden. GlobalRize heeft zelf ook een groep aangemaakt waarin ze met concrete punten voorbede vragen voor hun werk. Ook andere organisaties zijn welkom om groepen aan te maken. Visser vertelt dat het idee van de app is ontstaan vanuit het zendingsveld. “Ik heb jaren in de zending gezeten en veel gebedsbrieven verstuurd. Het leek me mooi als dat via een app kon, op een interactieve manier, zodat je ook kunt zien wie er meebidt”

Het is ook mogelijk zelf een groep aan te maken. Zo kun je met je gezin, vrienden of Bijbelkring makkelijk gebedspunten uitwisselen. Veel gebedsgroepen zullen hier zelf al een systeem voor bedacht hebben, maar het is zeker een waardevolle toevoeging in de app. En dankzij de Facebook-integratie is het makkelijk om vrienden uit te nodigen.

PrayAssist in de praktijk

Ik heb de app nu een week gebruikt, en merk dat ik bewuster tijd maak voor gebed. Dat is fijn om te ervaren. Volgens gedragswetenschappers moet je een handeling zeker drie weken élke dag doen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Vaker bidden met een app lijkt me een heel goede gewoonte om aan te leren.

Lees ook: 9 christelijke Instagram-accounts om te volgen
Lees ook: 9 christelijke Instagram-accounts om te volgen

Tegelijkertijd schuurt het, omdat ik mijn telefoon juist mínder wil gebruiken. Als millennial zit ik behoorlijk aan mijn telefoon verkleefd. Dat probeer ik ten goede te keren door mezelf te abonneren op Bijbeloverdenkingen, en Instagramaccounts met mooie christelijke teksten te volgen. Een app om mijn gebedsleven meer structuur te geven, past dus perfect in dit rijtje. Het zou mooi zijn als ik straks net zo vaak de app erbij pak om te bidden, als ik nu Instagram en Facebook open. Tot die tijd laat ik de handige reminders op m’n telefoon nog even aanstaan.

PrayAssist

De app PrayAssist is gratis te downloaden in de appstores voor Android en iOS.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Joëlle Post

--:--