Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelse handvatten voor het jeugdwerk van de kerk

Met tips van Corjan Matsinger

Ons tienerwerk is begonnen, superleuk om weer op te trekken met die gasten! Maar we willen in deze periode als tienerleiders ook aan onze visie bouwen. Welke handvatten zijn er in de Bijbel te vinden die van belang zijn voor de opzet en uitvoering van jeugdwerk?

Deel:

Ik heb ooit tien kerngedachten op papier gezet over jeugdwerk, gebaseerd op inzichten vanuit de Bijbel. Ik geef mijn ‘Jeugdwerk-bijbel’ hieronder graag aan jullie door.

1. Missio Dei (Deuteronomium 31:8)

Sluit aan bij wat God doet in deze wereld. Hij is allang betrokken bij de levens van tieners voordat jij arriveert. Het is Zijn missie en wij mogen meedoen. Stop met vragen of God wil zegenen wat je doet. Raak betrokken bij wat God doet, want dat is al gezegend.

2. Jeugdwerk is contextueel (Handelingen 17)

Er bestaat geen ‘one-size-fits-all’-oplossing voor het jeugdwerk. Durf te kijken naar jouw context en zoek naar benaderingen die aansluiten bij jullie omgeving, waarden, overtuigingen en talenten.

3. Visie (Spreuken 11:14)

Visie is een beeld van de toekomst dat hartstocht oproept. Zorg ervoor dat je visie past in de totaalvisie van de kerk en stel daarvanuit een strategisch plan op voor je jeugdwerk. Weet waarom je de dingen doet en wat het doel is van je jeugdwerk!

4. Ouders (Deuteronomium 6:7-9)

De impact van ouders in het leven van een tiener is niet te overschatten. Zoek als kerk naar mogelijkheden om ouders te ondersteunen in de (geloofs)opvoeding.

5. Relaties (1 Tessalonicenzen 2:8)

Jeugdleiders zijn het belangrijkste instrument in de uitvoering van het jongerenwerk. Het draait om het opbouwen van goede relaties tussen jeugdleiders en jongeren.

6. Kinderwerk (Johannes 6:9)

Goed tienerwerk bouwt voort op de schouders van sterk kinderwerk. Denk met elkaar na over de opzet en ‘leerlijn’ die er is in het kinder- en tienerwerk. Waar willen jullie samen uitkomen?

7. Inhoud (Spreuken 22:6)

De puberteit en adolescentie brengen heel eigen levensvragen met zich mee. Zorg ervoor dat je (interactief) met jongeren op zoek gaat naar antwoorden die (het begin van) een antwoord zijn op hun vragen!

8. Jongerenparticipatie (1 Timoteüs 4:11-14)

Laat jongeren meedraaien in alle lagen van het kerkelijk leven, inclusief het jeugdwerk. Jongeren kunnen meer dan consumeren. Zet de kwaliteiten en talenten van deze generatie in.

9. Rol van leeftijdsgenoten (Daniël 1)

Bij een uitnodiging voor de jeugdgroep is een van de eerste vragen: ‘Wie gaat er nog meer?’ Relaties met leeftijdsgenoten zijn cruciaal en prevaleren in de motivatie om te komen vaak boven de inhoud van de activiteit.

10. Geloofservaring (Lucas 2:41-52)

De eerste bewuste geloofservaring vindt vaak plaats buiten de muren van de lokale geloofsgemeenschap. Bezoek met jongeren grote evenementen als Opwekking, Taizé of de EO Jongerendag.

Vraag

Dit is wat mij betreft een groeidocument. Welke Bijbelteksten zijn voor jullie jeugdwerk van belang?

Leestips

Kerk_voor_een_nieuwe_generatie

Kerk voor een nieuwe generatie
Sabine van der Heijden
uitgeverij Medema
180 blz.
€ 14,95

Heilig_vuur

Heilig vuur
Corjan Matsinger
uitgeverij Buijten & Schipperheijn
143 blz.
€ 12,90

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--