Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelstudie: 'Zo ervaar je meer van Gods vrede'

DecemberCoaching door Carianne Ros

In de komende maand wordt er weer veel over vrede nagedacht, gesproken en gezongen. Door alle allerlei omstandigheden kan het gevoel van vrede gemakkelijk onbereikbaar lijken. Wat kun je doen om daar verandering in aan te brengen?

Deel:

De decemberperiode komt eraan. Voor veel mensen enerzijds een tijd van drukte (schoenen vullen, pakjes kopen, gedichten schrijven, maar daarnaast ook nog even de jaarplanningen erdoor heen jassen, de financiën op orde brengen en tussendoor ‘genieten’ van feestjes en borrels…). En anderzijds kan het, eenmaal richting kerst en oud en nieuw, ook juist een tijd zijn om uit te rusten, na te denken en zich te bezinnen. Waar ben je mee bezig geweest de afgelopen maanden? Wat was goed, wat was minder goed? Wat zou je anders willen? Welke plek had God in je leven?

In de zomer hadden we de ZomerCoaching, waarbij we al vijf delen van de vrucht van de Geest behandeld hebben. En nu in de DecemberCoaching nemen we de andere vier delen onder de loep.

‘Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst.’
Galaten 5:22-25

Week 1: vrede

Vrede kunnen we zien als het afwezig zijn van oorlog. Maar de vrede als vrucht van de Geest houdt zoveel meer in. Jezus sprak, vlak voordat Hij zou gaan sterven aan dat vreselijke kruis de prachtige woorden: ‘Ik laat jullie mijn vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.’ Dat is nogal wat… en wat houdt dat eigenlijk in?

1. Ware vrede

De vrede die wij kennen is zo enorm fragiel, daar kun je eigenlijk niets mee. Het ene moment is er vrede en harmonie en het volgende moment kan er ineens een ruzie oplaaien, een conflict ontstaan of zelfs een oorlog uitgeroepen worden… Maar de vrede Jezus is anders, zoals Jezus zo vaak dingen gaf en liet zien die anders waren. Het was dan ook niet voor niets dat de engelen ‘vrede op aarde’ zongen toen Jezus geboren werd. Ja, vrede, omdat Jezus bereid was om voor onze zonden te sterven. Vrede, omdat Hij weer uit de dood opstond. Vrede, omdat we door zijn daad van liefde weer in de nabijheid van God de Vader mochten komen. En vrede, omdat de heilige Geest vervolgens in ons kon komen wonen om die echte vrede te laten groeien.

  • Wanneer ervaar jij vrede in je leven?
  • Op welke manier is de vrede van Jezus anders dan de vrede van de wereld?
  • Hoe zou jij meer vrede kunnen uitstralen?

Opdracht:
Maak een boswandeling of een wandeling over het strand en denk heel bewust na over de woorden van Jezus dat Hij jou in jouw situatie, in jouw werk, in jouw relaties, in jouw huis oftewel in jouw hele leven zijn vrede wil geven. Wat betekent dit voor je? Nodig de heilige Geest uit om meer van zijn vrede in je leven uit te storten en wees verrukt over wat je hierin mag ontvangen!

2. Vrede die onrust wegneemt

De vrede van God is échte vrede. Een vrede die ruimte geeft, liefde genereert en die onrust wegneemt. Wanneer we die vrede in ons hart hebben, dan is er bijna als vanzelf een kleine glimlach rond onze mondhoeken. We maken ons niet druk over allerlei futiliteiten en we ervaren ook rust in de grote stormen van het leven. De vrede die de heilige Geest geeft, is stabiel. En vanuit die vrede in zijn hart, kon Paulus schrijven: ‘Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus, verlangt’ (1 Tessalonicenzen 5:16-18). Ben je bang? Voel je je onrustig? Ervaar je stress? Bid dat God je vrede in je hart geeft en dat je zult merken dat vrede in je hart hetzelfde effect heeft als verse zuurstof in je longen! Je kunt (her)ademen!

  • Op welk gebied van je leven zou jij meer ruimte willen ontvangen?
  • Waar maak je je druk om en hoe zou de vrede van Jezus hierin rust kunnen brengen?
  • Wat betekent ‘één zijn in Christus’ voor jou en hoe kun je dat bereiken?

Opdracht:
Pak een wit vel papier. Schrijf hier alles op wat je kunt bedenken waar je (mogelijk) bang voor bent, of wat jouw stresstriggers zijn of wanneer je onzeker of ongezien voelt. Ga vervolgens naar een vriend of vriendin toe en vraag hem of haar voor jou te bidden, zodat je al die onrust en angst aan God kunt geven. (Je kunt het ook zelf doen, maar vaak helpt gezelschap om je zorgen en angsten in een realistischer perspectief te zien).

3. Vrede die moed geeft

Met Jezus’ vrede in je hart, heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kunt. Ware vrede geeft vertrouwen – niet het vertrouwen op jezelf of op andere mensen dat weer zo makkelijk beschaamd kan worden, maar vertrouwen op God; de stabiele Rots en het Fundament in je leven. Jij kan niet alle situaties aan en jij kunt niet elke storm tot bedaren brengen, maar Jezus kan dat wel. En de vrede van Jezus zal je de wijsheid geven die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken.

  • Op welk gebied in je leven zou je meer vertrouwen willen ontvangen?
  • Wanneer ben jij heel moedig geweest? Hoe was dit voor jou?
  • Hoe zou de vrede van Jezus je (vrij)moediger kunnen maken?

Opdracht: Ga heerlijk eten met je huisgenoten of vrienden. Ervaar hoe vredig het is om harmonie te beleven met elkaar. Maak voor iedereen een kaartje met een Bijbeltekst over de thema’s ‘vrede’ of ‘wees niet ongerust’ of over ‘moedig zijn’ (eventueel kun je dit kaartje in een mooi zakje doen, met een bloemetje erbij of iets anders leuks – gebruik je creativiteit) en vraag tussen de gangen door een ieder die aan tafel zit zijn of haar Bijbeltekst voor te lezen. Spreek met elkaar door wat die Bijbeltekst je op dat moment zegt en eventueel toe aanspoort.

Tekst: Carianne Ros

 

Geschreven door

Carianne Ros

--:--