Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder: Jolanda en Eelco kregen verkering op de EO-Jongerendag

'Ik wist: Bij jou hoor ik'

Ze leerden elkaar kennen op Opwekking, twee weken later kregen ze verkering op de EO-Jongerendag – en inmiddels hebben ze vijf kinderen. Jolanda vertelt over de vonk die oversprong tussen Eelco en haar.

Deel:

Pinksterweekend 2009. De 21-jarige Jolanda gaat naar de Opwekkingsconferentie met twee vriendinnen. Eén vriendin neemt een studievriend uit Ede mee: Eelco. “Hij had haar gevraagd of hij mee kon”, vertelt Jolanda (33). “Het was zijn eerste keer en hij was wel benieuwd.” Het hele weekend gaan ze hun eigen gang. Eelco komt allerlei vrienden van hem uit Ede tegen, Jolanda trekt met haar vriendinnen op. Ze spreken elkaar niet echt.

Sterrenkijken

Tot de laatste avond. “We raakten met elkaar in gesprek. Ik vond het wel een leuke jongen, we hadden een klik. Verder had ik er niet zoveel mee, ik was niet per se op zoek naar iemand. Hij maakte veel grapjes, zo wilde hij me steeds van het bankje afduwen. En het was een hele heldere avond, dus we konden sterrenkijken. Hij vertelde me van alles over sterrenbeelden – dat doen we nu nog steeds.”

Als ze de volgende dag inpakken om naar huis te gaan, brengt Eelco iets terug dat hij had geleend van iemand. “Diegene vroeg of hij wat wilde komen drinken, maar nee, hij moest nog afscheid nemen van iemand, zei hij… Van mij dus. Voor hem was het wel duidelijk, voor mij nog niet. We hebben wel e-mailadressen uitgewisseld.”

Nog een beetje wennen

De dagen daarna mailen ze heen en weer. “Hij vroeg om mijn nummer, maar dat vond ik te persoonlijk. Uiteindelijk heeft hij m’n nummer toch gekregen, via onze gezamenlijke vriendin. Vanaf toen gingen we ook bellen en sms’en – er was nog geen WhatsApp. Aan het eind van een mail schreef hij een keer: ‘Ik vind je leuk.’ Ik vond hem ook wel leuk, maar moest er toch nog een beetje aan wennen. Ik had het al wel tegen m’n moeder gezegd.” Ze spreken af om samen naar de EO-Jongerendag te gaan.

Toen ik hem zag op de EO-Jongerendag, vloog ik hem om de hals

Twee weken later is de EO-Jongerendag in het Gelredome in Arnhem. Jolanda gaat er weer met diezelfde vriendin heen, en dit keer zijn ook haar zusjes mee – die van niks weten. “Toen ik ‘m daar zag staan, vloog ik hem om zijn hals! Dat was heel impulsief, maar ik dacht echt: ‘Jíj bent het! Bij jou hoor ik.’ Ik kan altijd heel lang nadenken en twijfelen, maar dit was echt op gevoel.”

Michael W. Smith

Jolanda en Eelco trekken de hele dag met elkaar op en hebben weinig oog meer voor degenen met wie ze zijn gekomen. Ook de optredens laten ze aan zich voorbijgaan. “Michael W. Smith trad op – die kwam niet zo vaak, dus dat was best bijzonder. Maar ik heb niet veel van hem meegekregen. Ik las laatst ook dat Jeremy Camp zijn getuigenis deed op die dag, maar daar kon ik me niks van herinneren.”

Jolanda-en-Eelco-kregen-verkering-op-de-EOJD

Buiten in de pauze komen ze Jolanda’s zusjes tegen. “Ik heb Eelco aan hen voorgesteld: ‘Dit is Eelco, een hele leuke jongen’. Het was natuurlijk heel pril. Eelco’s broer was er ook, maar die hebben we de hele dag ontweken; Eelco wilde het voor hem nog geheimhouden.” 

Bus gemist

Het is de eerste EO-Jongerendag die tot ’s avonds laat duurt. Jolanda en haar zusjes wonen in Noord-Holland, dus moeten op tijd de bus naar het station pakken. “Toen Eelco en ik afscheid namen, stonden we zo lang te praten dat de bus vertrok, met m’n zusjes erin. En ik stond daar nog! Gelukkig was mijn vriendin bij m’n zusjes en kon ik een bus later nemen.”

We stonden zo lang te praten, dat de bus vertrok – en ik stond daar nog!

Eelco heeft Jolanda niet officieel gevraagd, maar sinds die EO-Jongerendag zijn ze samen. “We waren onafscheidelijk, en nog steeds.” Jolanda vindt het vooral fijn dat hij zo open was, vanaf het eerste moment. “Hij is heel ziek geweest en maakte daar geen geheim van. Hij stelde zich kwetsbaar op, dat waardeer ik heel erg. Hij was geïnteresseerd en zag me zoals ik ben. Ik hoefde me niet anders voor te doen – en nog steeds niet. Dat voelt heel veilig. En hij maakt altijd grappen: dat is weleens irritant, maar toen vond ik dat heel leuk.”

Evenement van het jaar: 'Je kunt er je man ontmoeten'

De EO-Jongerendag blijft bijzonder voor Jolanda en Eelco. “Het komt ieder jaar weer voorbij in onze Facebook-tijdlijn. Ik ben ook weer BEAM-lid geworden, omdat daar toch onze ‘oorsprong’ ligt. Ik vind het jammer dat de EO-Jongerendag er misschien mee moet stoppen. Ik ging er altijd heen met een vriendin, mijn eerste keer was ik dertien of veertien jaar. Het was hét evenement van het jaar. Je kunt er artiesten zien die je anders niet zomaar bezoekt, en ook meerdere artiesten op één dag. Én je kunt je man er ontmoeten…”

“Nadat we verkering kregen, zijn we er de eerste paar jaar samen heen gegaan. Toen Eelco me ten huwelijk vroeg, heeft hij een schilderij gemaakt met momenten uit onze verkeringstijd. Het logo van ‘onze’ EO-Jongerendag – met als thema ‘Ondersteboven’, volgens mij – had hij er ook in verwerkt.”

Jolanda en Eelco trouwen in mei 2011. Al snel daarna wordt hun eerste dochter geboren – in totaal krijgen ze vijf kinderen. “Onze oudste is nu bijna tien, bijna oud genoeg om de EO-Jongerendag te bezoeken. Het lijkt me leuk om daar samen met haar heen te gaan!”

Samen voor de EO-Jongerendag

De EO-Jongerendag is dé plek waar duizenden jongeren uit alle kerken en daarbuiten bij elkaar komen en zien dat ze niet alleen staan in hun geloof. Nu meer dan ooit is deze dag belangrijk. Jarenlang betaalden we als EO de extra kosten van dit evenement helemaal zelf. Helaas is dat niet meer mogelijk en vragen we jouw hulp.

Help nu mee!

Vind je het belangrijk dat de EO-Jongerendag blijft bestaan? Kijk dan hier hoe je kunt helpen.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--