Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzondere liedjes over oceanen, rivieren en andere vormen van H2O

5 nummers over water

Levend water, je handen wassen in onschuld, de doop in de Jordaan: in de Bijbel is water een belangrijk symbool. Niet zo gek dat het z’n weerklank vindt in de christelijke muziekwereld. Maar ook niet-christelijke muzikanten maken dankbaar gebruik van dit thema. Een lijstje met bijzondere nummers over oceanen, rivieren en andere vormen van H2O.

Deel:

Een lijstje met bijzondere nummers over oceanen, rivieren en andere vormen van H2O.

Coldplay - BrokEn

De Britse band Coldplay staat om veel bekend, bijvoorbeeld om hun megahit ‘Fix You’, waar de band hele stadions mee aan het huilen kreeg. Het christelijk geloof waar zanger Chris Martin mee werd opgevoed, is niet per se een handelsmerk. Toch verraste Coldplay drie jaar geleden met het album Everyday Life. Het zit vol religieuze invloeden en vooral het lied ‘BrokEn’ heeft een onmiskenbare gospelsound. Chris Martin zingt, samen met een achtergrondkoor, in dit nummer een gebed waarin hij God vraagt hem te redden uit de oceaan waarin hij verdrinkt.

Opwekking - Een rivier vol van vrede

Deze klassieker herinnert veel christenen ongetwijfeld aan enthousiast meeklappen en -bewegen op de zondagsschool of jeugdclub. ‘Een rivier vol van vrede’ is bijna niet meer weg te denken uit het zangrepertoire van Nederlandse christenen. Toch komt het kinderliedje niet van eigen bodem; het is geïnspireerd op het Afro-Amerikaanse nummer ‘Peace like a river’.

Hillsong United - Oceans

In menige kerkdienst of zangavond komt het nummer ‘Oceans’ van Hillsong voorbij. Het lied werd op Spotify al meer dan 400 miljoen (!) keer gestreamd. Het Opwekkingslied ‘Lopen op het water’ is de Nederlandse variant van deze worship-hit. De Nederlandse versie werd op Spotify door een bescheiden twee miljoen mensen afgespeeld.

Jeangu Macrooy - Step into the water

Zanger Jeangu Macrooy verliet op zijn 17e de Rooms-Katholieke Kerk, omdat de toenmalige paus homoseksuele mensen ‘ziek’ noemde. Kort daarvoor kwam Jeangu zelf uit de kast. Toch blijft het geloof een inspiratiebron voor hem, blijkt ook uit zijn muziek. Het soul-achtige nummer ‘Step into the water’ is er in ieder geval door geïnspireerd. Jeangu zingt over de doop als metafoor voor een nieuw begin en over de redding die het water geeft.

Rend Collective - My Lighthouse

Gitaren, het sfeervolle pop-rockgevoel én de combi met worship. Dan denk je natuurlijk aan de Noord-Ierse band Rend Collective. Zeg je ‘My Lighthouse’, dan is het plaatje helemaal compleet. De mannen van de band stonden twee keer op de EO-Jongerendag en daarom kon een van hun meest bekende en geliefde nummers uiteraard niet ontbreken.

Geschreven door

Pieter-Jan Rodenburg

--:--