Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzondere mijlpaal: podcast 'Eerst Dit' 25 miljoen keer afgespeeld

Luister jij deze EO-podcast al?

Onze dagelijkse bijbelpodcast 'Eerst Dit' (in samenwerking met IZB) heeft een bijzondere mijlpaal bereikt. Samen hebben de luisteraars 25 miljoen keer een Eerst Dit-aflevering afgespeeld. Voor Nederlandse begrippen is dat een indrukwekkend hoog aantal!

Deel:

De podcast begon in 2018 meteen al met een vliegende start. Eerst heel innovatief via Whatsapp, later via de speciale Eerst Dit-app. Inmiddels luisteren dagelijks tienduizenden mensen naar de beknopte afleveringen van zeven minuten, gevuld met een overdenking, een stukje uit de Bijbel en gebed. Eerst Dit is daarmee al jaren één van de best beluisterde podcasts van de NPO. 

Daan Molenaar is één van de bedenkers. Hij vertelt: "We zijn dankbaar dat we met Eerst Dit in het dagelijkse patroon van tienduizenden mensen zijn gekomen. Zulke verschillende mensen. Van ministers op weg naar een ministerie tot boeren die net klaar zijn met melken."

Bijbel bij het ontbijt

Eerst Dit wordt grotendeels gemaakt door een klein redactieteam van vier mensen, twee van de EO en twee namens de IZB. De sprekers in de podcast zijn een verzameling van wisselende en vaste sprekers, zoals Kees van Ekris, Dirk de Bree en Jan-Maarten Goedhart. Er zijn op dit moment al ruim 1.300 podcastafleveringen geproduceerd.

Wilfred van Rijn, één van de drijvende krachten achter de podcast: “Eerst Dit maken we om mensen te helpen voordat de hectiek van de dag begint de Bijbel te openen en eerst het Koninkrijk van God te zoeken. Bij het ontbijt, in de trein of op de fiets naar school. Altijd en overal."

Meer Eerst Dit-series

Inmiddels zijn er vanuit Eerst Dit diverse bijpassende series gelanceerd. Zoals de dagelijkse korte podcasts Eerst dit avondgebed - voor reflectie en gebed aan het einde van de dag - en Eerst dit voor kids, gericht op de jonge luisteraar. Langere titels zijn er ook: Moderne Profeten, waarin inspirerende gelovigen worden besproken, of Dit is de Bijbel, waarin theologen vertellen over de vele thema’s die de Bijbel rijk is.

Op dit moment is er een nieuwe serie in de maak: De Leerlingen, over wat het betekent om Jezus te volgen en wat er verandert als je dat doet.

‘Eerst Dit’ en ‘Eerst dit avondgebed’ zijn elke dag te beluisteren via de gebruikelijke podcastplatforms en de Eerst Dit-app. Dit najaar volgen er weer nieuwe seizoenen van de ‘Moderne Profeten’ en ‘Eerst dit voor kids’. Al deze podcasts worden gemaakt de EO en de IZB.

--:--