Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Black Friday: 'genieten van genoeg'

Is onze overvloed niet een keer genoeg?

Het zal je vast niet ontgaan zijn. Deze week is het 'Black Friday' in de Verenigde Staten. Deze traditie is inmiddels massaal overgewaaid naar ons land en heeft hier een heel eigen invulling gekregen.

Deel:

Adverteerders laten ons geloven dat Black Friday  minstens twee weken duurt. De mailbox ontploft van de aanbiedingen en kansen die ik echt niet mag laten lopen. Kopen, kopen, kopen!

Wat veel mensen hier in Nederland niet weten is dat de traditie van Black Friday (letterlijk: zwarte vrijdag) niet op zichzelf staat. Het is de naam van de vrijdag na Thanksgiving Day - dankzeggingsdag. Het is in Amerika een nationale feestdag waarop traditioneel God gedankt wordt voor de oogst en alle andere goede dingen. Het is vergelijkbaar met onze dankdag voor gewas, arbeid en visserij. Amerikanen vieren deze dag in de familiekring door samen te eten met buren en vrienden.

Je eet, deelt, viert, en ontmoet. Dankbaarheid en het goede leven krijgen zo de mooiste plek die er is, een die je deelt met je naasten.

Vanwege de grote omvang van het land betekent dat veel mensen het halve land door moeten reizen om bij familie of vrienden Thanksgiving te vieren. Het is dan moeilijk om de volgende dag, altijd op vrijdag, weer op tijd op je werk te zijn.  Daarom zijn de meeste werknemers ook op Black Friday, zoals die dag genoemd wordt, vrij. En net zoals bij ons tweede pinksterdag een nationale meubelboulevard-dag lijkt te zijn geworden, wordt Black Friday beschouwd als de start van het seizoen voor de kerstaankopen.

Wat jammer dat we hier wel de hyper-commerciële traditie overnemen, terwijl we de waardevolle feestdag van de dankbaarheid uit het oog verloren zijn. Weten we nog wel te danken en te genieten van alles wat we krijgen? En is onze overvloed niet een keer genoeg?

Toen ik in 2019 hoorde dat duurzaamheids-expert Martine Vonk op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker was overleden moest ik hier ook aan denken. Zij was destijds al bezig met het onderwerp duurzaamheid toen nog maar weinig mensen daarvan gehoord hadden.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Martine motiveerde meer dan 20 jaar mensen om verantwoordelijk om te gaan met het milieu en te ‘genieten van genoeg’. ‘Dat lijkt een tegenstelling’, schreef ze een paar jaar geleden op haar blog. ‘Maar je kunt wel degelijk gelukkig worden van minder. Ontspullen dus! Jezus leert ons dat als je Gods koninkrijk zoekt, Hij zal geven wat je nodig hebt.’

Als je vrijdag toch een mooie aankoop wil doen, raad ik het boekje van Martine aan: Genieten van genoeg. Hierin geeft zij de wens om duurzamer en eerlijker te leven concreet handen en voeten.

Tekst: Marcel Heldoorn - raadslid ChristenUnie Harderwijk

Zo kan het ook! Green Friday.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--