Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blauw Bloed op bezoek

Blog van Jeroen Snel

Mogen we nog met een cameraploeg op pad? Kan Blauw Bloed wel doorgaan? Aan het begin van de coronacrisis waren dat spannende vragen die speelden. Vervolgens werden ook de agenda’s van de koning en koningin leeg geveegd. Wat moeten wij nog als zij niks doen?

Deel:

Maar al snel bleek dat zij wel het land in gingen. Samen met andere Nederlandse omroepen hanteert de RVD een systeem waarbij er steeds één camerateam aanwezig is dat alles registreert. Zo waren wij onlangs in Nieuw-Vennep, waar Máxima bij een transportbedrijf ging kijken. Ook gingen we mee naar het Rode Kruis, en naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze proberen Nederlanders die in het buitenland zitten veilig terug te halen naar Nederland. Bij andere bezoeken waren weer andere cameraploegen aanwezig, bijvoorbeeld van RTL Boulevard. De beelden geven we vervolgens gratis aan elkaar en zo kan Blauw Bloed gewoon doorgaan. 

Wat ook leuk is, is dat Willem-Alexander en Máxima veel videobellen. Zo belde de koning laatst met Philadelphia, een zorginstelling voor mensen met een handicap. Eerst sprak hij een man met een verstandelijke beperking, en daarna een zorgverlener. Als hij daar fysiek geweest was, hadden we dat gesprek nooit van begin tot eind mogen registreren. Nu wel. Het was mooi om een geïnteresseerde koning te zien die goede vragen stelde. 

Meer dan ooit voel ik dat we als Blauw Bloed een maatschappelijke functie hebben. Want ik besef maar al te goed dat ons programma juist voor veel oudere kijkers vaste prik is. En terwijl zij nu geen bezoek meer kunnen ontvangen, blijven wij in veel huiskamers op zaterdagavond een vaste bezoeker! 

Blauw Bloed

Zaterdag 18 april, 19.50 uur, NPO 2 

Beeld: ANP

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--