Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blauw Bloed: Tirza van der Graaf maakt van hobby haar baan

Iedere zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Deel:

In Blauw Bloed (EO) deelt royaltywatcher Tirza van der Graaf voortaan iedere zaterdag koninklijke socialmedia-nieuwtjes. Als kind ging ze volledig op in de fantasiewereld van haar zelfgeschreven verhalen. Ergens heeft dit iets weg van wat ze nu doet, want ook over het leven van royals blijft veel te fantaseren.

Is werken voor 'Blauw Bloed' een droom die uitkomt?
“Absoluut! Toen ik klein was, keek ik alle koninklijke evenementen op televisie en las ik het blad Vorsten. Voor het huwelijk van de Britse prins William en zijn vrouw Kate bleef ik zelfs thuis van school, zo graag wilde ik alles zien. Alle kranten van de dag erna heb ik bewaard. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, en daarom is het extra leuk dat ik daar nu mijn baan van kan maken.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Een moeilijke keuze, maar dan ga ik toch voor de kroning van de Britse koningin Elizabeth. Het was voor het eerst dat zo’n groot evenement live op televisie te volgen was. Ik had het erg bijzonder gevonden dit ritueel mee te maken in de Westminster Abbey.”

Wie is Tirza van der Graaf?

• 25 jaar.
• Journalist.
• Studeerde Nederlands en journalistiek en media in Amsterdam.
• Schrijft over royalty voor onder meer het Nederlands Dagblad en Vorsten.
• Werkte tot december 2018 als redacteur bij Visie.
• Is vanaf januari 2019 redacteur bij Blauw Bloed.

Wat wilde je als kind worden?
“Eerst juf, daarna kinderboekenschrijfster. Ik hield er enorm van verhaaltjes te schrijven, daar stond ik zelfs vroeg voor op.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik houd van kerken in de stijl van de Amsterdamse School, zoals de Jeruzalemkerk in Amsterdam. Maar oudere kerken vind ik ook prachtig. Ik denk dan aan de Sint-Jans- kerk in Gouda, met de gebrandschilderde glazen.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Laten we hopen dat het nooit nodig is, maar ik zou dan toch mijn trouwalbum en filmmateriaal van die dag proberen mee te pakken. Ik zou het erg jammer vinden als ik die nooit meer zou kunnen bekijken.”

Ik had wel bij de kroning van Elizabeth willen zijn 

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Als mensen vragen waar mijn naam vandaan komt, vertel ik dat verhaal graag. In Numeri wordt het verhaal van Tirza beschreven. Deze vrouw had een aantal zussen, en toen hun vader overleed, kregen zij geen erfenis omdat ze geen mannen waren. Daar waren ze het niet mee eens, en ze vroegen Mozes om de nalatenschap van hun vader, om zo de familienaam te behouden. Dat lukte!”

Hoe besteed je een vrije avond het liefst?
“Als ik een lange dag heb gewerkt, vind ik het heerlijk om lekker een Netflix-serie aan te zetten. Ik ben dol op kostuumdrama’s en Scandinavische krimi’s. Daarna probeer ik even lekker te lezen.”

Blauw Bloed

Iedere zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--