Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blauw Bloed: wat doet de Thaise koning in Duitsland?

Zaterdag 3 oktober, 19.50 uur, NPO 2

Kent u koning Vajiralongkorn van Thailand? Zaterdag 3 oktober besteden we in Blauw Bloed aandacht aan deze opmerkelijke royal.

Deel:

Om te beginnen woont koning Vajiralongkorn niet in Thailand, maar in het Zuid-Duitse dorp Garmisch-Partenkirchen. Al jarenlang verblijft hij daar op een verdieping in hotel Sonnenbichl. Toen hij kroonprins was, werd dat redelijk getolereerd. Maar sinds hij staatshoofd is, en zéker sinds de coronacrisis, vragen de Thai zich hardop af: waar is onze koning en waarom is hij niet onder ons?

'Rare koning'

Vajiralongkorn komt alleen voor de hoognodige festiviteiten en plichtplegingen naar Thailand. Zijn vrouw, koningin Suthida, woont in Zürich en gaat meestal met hem mee. De twee wonen niet samen, omdat Vajiralongkorn in Garmisch-Partenkirchen samenwoont met een aantal bijvrouwen. Ik zeg het maar gewoon: het is een rare koning.

Demonstranten

En het probleem is dat de Thai er geen kritiek op kunnen hebben, want dan worden ze vastgezet. Veel Duitsers vinden het maar niks dat Vajiralongkorn in hun land woont en nemen het op voor de Thai door te demonstreren voor het hotel of voor de Thaise ambassade in Berlijn. Zo is er een man die bij tijd en wijle dia’s projecteert op de buitenkant van het hotel, met teksten als ‘U hoort hier niet, ga terug, uw land heeft u nodig’.

In Blauw Bloed ontdekken we meer over het leven van deze excentrieke koning. Als koning hoor je een samenbindende rol te hebben, en deze man doet allesbehalve dat. Hij is uit het zicht, weg van het volk en straft discussie direct af. Ik snap die demonstranten wel.

Blauw Bloed

Zaterdag 3 oktober, 19.50 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--