Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Blij dat wolf terug is, maar gevaar wordt onderschat'

Waarschuwing in 'De Kennis van Nu'; woensdag, 22.25 uur, NPO 2

Deel:

De wolf is definitief terug in Nederland. DNA van wolvenkeutels laat zien dat wolvenwelpen die hier geboren zijn, op hun beurt een eigen territorium veroveren. In De Kennis van Nu (NTR) juichen wetenschappers de terugkeer van de wolf toe, maar waarschuwen ze ook voor de gevaren. 

Sporenonderzoek van Hugh Jansman wijst uit dat wolven een plekje in Nederland hebben veroverd. Volgens de ecoloog is het hier voor de wolf ‘tafeltje dekje’ door het grote aanbod aan prooidieren. Maar de wolf vindt het hier zó aantrekkelijk dat zijn collega Geert Groot Bruinderink zich grote zorgen maakt. “Mensen die heel enthousiast zijn over de wolf, vergeten vaak dat de wolf ook een probleem kan zijn. Hij kan mensen aanvallen.”

'Mens en wolf uit elkaar houden'

Groot Bruinderink pleit er in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu voor om mensen en wolven zo ver mogelijk uit elkaar te houden, maar of dit in ons dichtbevolkte land zal lukken, betwijfelt hij. We hebben het de wolf volgens hem veel te gemakkelijk gemaakt “door jarenlang falend natuurbeleid, waardoor het aantal hoefdieren compleet de pan is uit gerezen”. Door al deze prooidieren zal volgens hem het aantal wolven in bepaalde gebieden snel toenemen, waardoor wolf en mens elkaar steeds moeilijker kunnen ontlopen.

Een wolf kan ook mensen aanvallen

Momenteel telt Nederland ongeveer 15 wolven. Met enige regelmaat komen ze negatief in het nieuws als boeren hun schapen doodgebeten terugvinden. Schaapherder Lammert Niesing beschermt zijn schapen inmiddels met speciaal schrikdraad tegen de wolf. “Die wolf is er nu eenmaal. Ik zal ermee moeten leren leven.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De Kennis van Nu Dirk de Bekker Elisabeth van Nimwegen Lieven Scheire
Dirk de Bekker Elisabeth van Nimwegen Lieven Scheire presenteren 'De Kennis van Nu'. Credits: Shutterstock en Roy Beusker.

Dat de terugkeer van de wolf ook positieve gevolgen kan hebben, laat ecoloog Bjorn Mols op de Veluwe zien. Zo zouden wolven bijvoorbeeld indirect herten uit de buurt van wandelpaden kunnen drijven. Herten zijn de transporteurs van teken. En waar minder herten zijn, vind je significant minder teken.

De Kennis van Nu: 'De wolf is terug'

Ecologen Hugh Jansman en Geert Groot Bruinderink lichten hun bevindingen toe in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. De presentatie is in handen van Dirk de Bekker, Elisabeth van Nimwegen en Lieven Scheire. 

Woensdag 18 november, 22.25 uur, NPO 2 

Beeld: Shutterstock en Roy Beusker

Kijk 'De Kennis van Nu' hier terug

--:--