Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blueprint, Snowe en Hemelwaters op weg naar de finale van ‘Zing!’

Kijk de finale van 'Zing!' nu op NPO Start

Na verbluffende optredens vanuit verschillende muziekgenres zijn er na zeven weken nog drie zanggroepen over in het muzikale programma ‘Zing!’. Blueprint, Snowe en Hemelwaters staan zaterdag in de grote finale. Hoe kijken de finalisten terug op de afgelopen weken en hoe leven ze naar de finale toe? Wij vroegen ze voorafgaand nog even het hemd van het lijf.

Deel:

Blueprint

De meiden van zanggroep Blueprint hadden nooit durven dromen in de finale te staan. ‘’Mentor Glen zei nog tegen ons: ‘Jullie weten echt niet hoe goed jullie zijn!’ Een groots compliment. Wij genoten gewoon vooral!’’, zegt Charlotte Christie, één van de dames van Blueprint. Deze powervrouwgroep blijft tot het einde bescheiden. ‘’We hebben heel veel reacties gehad na onze auditie in de eerste aflevering’’, vertelt Charlotte glunderend. ‘’Daarna was er een radiostilte van vier weken, totdat de kwartfinales werden uitgezonden.’’ Maar ook toen kreeg de getalenteerde damesgroep veel lovende woorden waar ze keer op keer van genieten.

‘Dat overkomt ons eigenlijk nooit’

‘’We kwamen door de kwartfinale heen en toen was het tijd voor de halve finale’’, vertelt Charlotte verder. ‘’Opnieuw gingen we door en dat was zo bizar. We waren zo blij en trots op elkaar, mede omdat het nummer dat wij in de halve finale zongen, nieuw voor ons was.’’ De groep had het lied ‘What happens when a woman’ nooit eerder uitgevoerd. ‘’Een echte uitdaging dus’’, beaamt Charlotte. ‘’Maar onze vocal coach en componiste Marlou Vriens had er zin in en blijkbaar ging het heel erg goed, want we staan nu in de finale!’’

Het was afgelopen zaterdag van de gezichten af te lezen: een combinatie van verbazing en ultiem geluk. Maar veel tijd om uitgebreid te genieten van deze overwinning was er niet: de voorbereidingen voor de finale waren al snel weer in volle gang. Blueprint heeft hiervoor geen enkele extra repetitie hoeven organiseren. ‘’Tijdens de repetitie voor de finale ging de focus volledig aan’’, vertelt Charlotte. ‘’Ik denk dat wij nog nooit zo’n korte repetitie gehad hebben, die zó belangrijk was! Dat overkomt ons eigenlijk nooit. We hadden echt het gevoel dat we nog één keer ons verhaal mochten vertellen.’’

Bindende factor

Voor het groepsgevoel van de dames is deze reis richting de finale een bindende factor geweest. ‘’We waren al hecht, maar in deze periode zijn we nog closer geworden. Onze nieuwste leden zitten er pas sinds februari bij, maar het voelt als jaren’’, glimlacht Charlotte. De zanggroepen zingen in de finale een nieuw nummer, een duet met een bekende Nederlander en een nummer dat ze al eerder gezongen hebben in het programma. ‘’Ieder nummer heeft weer zo’n andere boodschap, wat het weer heel anders maakt om te zingen. De rest verklappen we nog niet, dus zorg dat je het niet mist zaterdag!’’

Snowezanggroep

Snowe

Ook Snowe is één van de finalisten. ‘’Het programma begon als een klein avontuur en kijk nu eens!’’, spreekt Ian Southam uit. Met zijn vrouw heeft hij de groep opgericht. ‘’We genoten van onze deelname en besloten gewoon te gaan knallen, maar we gingen maar door en dat stopte niet... Ineens begonnen we toch wel een beetje nerveus te worden. En toen stonden we toch ineens in de finale!’’ Had Ian dat verwacht? ‘’Nee en wij allemaal niet! Eén van de leden zei aan het begin van het programma: ‘als we doorgaan naar de finale kan ik er niet bij zijn, want ik ben dan op vakantie’. Ik stelde haar gerust dat dat toch niet zou gebeuren. Maar wat een verrassing toen het wel het geval was!’’ Vanaf dat moment wordt er extra veel gerepeteerd. ‘’Niet alleen aan onze zang, maar ook aan de performance moest gewerkt worden.’’

Coaching van Tania én Francis

Omdat mentor Tania tijdelijk op Curaçao was, kreeg Snowe een coaching sessie van Francis van Broekhuizen. ‘’Zij was ook supergoed, we hebben een hele fijne sessie gehad. We kregen zelfs te veel tips!’’, knipoogt Ian. De zanggroep staat als een huis, maar wat wil je anders als je al 22 jaar met elkaar zingt! Het is voor Snowe bijna onmogelijk om nog dichter bij elkaar te komen als groep, maar het ‘Zing!’ avontuur heeft hen wel heel veel gebracht. ‘’We hebben veel geleerd en veel leuke dingen meegemaakt. Het bracht stress met zich mee, maar het was het waard. Je kan wel zeggen dat we weer een stukje closer zijn geworden.’’ Ook achter de schermen genoot Snowe erg van alle gebeurtenissen. ‘’We klikten goed met de andere groepen en hebben veel lol gehad. Er stond een piano in de wachtruimte en daar hebben we samen meerdere liedjes op gespeeld.’’

Hemelwaters - Josephine - Nicole - Anouk
Josephine, Nicole en Anouk vormen samen 'Hemelwaters'.

Hemelwaters

Ook Anouk, Nicole en Josephine hopen zich zaterdag van hun beste kant te laten zien. De dames van Hemelwaters genieten volop van hun deelname aan het tv-programma. “Meedoen aan ‘Zing!’ was zo leerzaam. Een grote uitdaging! Vooral de halve finale was voor ons heel spannend”, vertelt Anouk. “We traden op zonder gitaren en moesten het nummer echt naar buiten brengen, in plaats van naar elkaar toezingen. Dat is heel goed, maar wel spannend als je dat de eerste keer meteen voor zo’n publiek moet doen. Maar we hebben er echt iets aan gehad. Het is niet zo eng als het lijkt en we weten nu dat we tóch dichtbij elkaar kunnen blijven. We vertrouwen op elkaars energie; zelfs als we niet naar elkaar toe gedraaid staan.”

Iets nieuws proberen

De dames van Hemelwaters zijn vol lof over hun mentor Roel van Velzen. Nicole: “Hij is zo’n fijne mentor. We zijn heel blij met hem én met zijn team. In aanloop naar de finale mochten we samenwerken met de regisseur van Roel; hij heeft ons echt in onze kracht gezet.”

“Roel daagde ons uit om elke keer iets nieuws te proberen”, vult Josephine aan. “Iets wat in eerste instantie belachelijk voelt. Dat levert altijd iets op: óf je komt erachter dat het inderdaad niet werkt óf je wordt verrast.” Anouk: “Precies! Als je dingen moet doen die je denkt dat je niet kan, word je in het diepe gegooid. Daar leer je enorm veel van!”

Stok achter de deur

Ook het Hemelwaters-trio is door ‘Zing!’ naar elkaar toegegroeid. “Enorm! We hebben best wat geworsteld met onze liedjes”, vertelt Anouk. “Maar we hebben er goed over kunnen praten en veel geknuffeld.”

Josephine: “We hebben leren leunen op elkaars energie. We kunnen nu heel snel dingen oppakken. Zo kunnen we nu onderweg naar een gig nog dingen aanpassen en dan weten we dat het goedkomt.” Nicole sluit zich daar volledig bij aan: “Meedoen was de stok achter de deur die we nodig hadden. Het kwam op het goede moment. Nu moesten we! We kunnen alle drie onder druk presteren en mooie dingen laten zien. Daar kunnen we nu nog meer op vertrouwen.”

‘Uit je hoofd en in je hart’

De vraag wat het drietal het leukst vond aan hun deelname, levert een stroom aan enthousiaste reacties op. “Ik vond het heel leuk met de Boezem Boys”, zegt Nicole. "We hebben het zo gezellig gehad tijdens de show en hebben buiten de afleveringen om nog steeds contact." Josephine lacht: “Ik mag zeker niet hetzelfde zeggen hè? Ik heb ook echt genoten van het contact met de Boezem Boys.” Even is het stil. “Er was ook een bijzonder moment voor onze auditie. Tijdens het inzingen wisten we niet goed wat we moesten doen. Toen zijn we begonnen met circle singing. Improviseren met onze ogen dicht. Je begint dan uit jezelf met zingen, maar spreekt niet af wát je gaat zingen. Gewoon aanvoelen welke noten en akkoorden er komen. Dat was zó ontzettend fijn. Echt een openbaring: uit je hoofd en in je hart! Dit idee ontstond spontaan en is nu ons ritueeltje geworden.”

‘We doen dit samen’

Anouk: “Ik moet denken aan het teammomentje voor de halve finale. We waren aan het inzingen voor ‘Heroes’ en nét voor we op moesten, gaven we elkaar echt een dikke, lange knuffel. Toen voelde ik: ‘We zijn hier samen. We doen dit samen. Wat er ook gebeurt.’ Vlak vóór dat moment, had ik mijn camera aangezet. Heel mooi om dit bijzondere moment op camera te hebben.”

Wie mag zich de beste zanggroep van Nederland noemen? Kijk het spetterende slot van ‘Zing!’ nu op NPO Start.

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--