Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bombshell: boze MeToo-film

'De verziekte machosfeer wordt akelig overtuigend neergezet'

Het heeft ruim twee jaar geduurd, maar Harvey Weinstein staat dan eindelijk voor de rechter. De Amerikaanse filmproducent is door meer dan honderd vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, al behandelt de huidige zaak slechts twee van die gevallen. Tientallen slachtoffers hebben al genoegen genomen met schikkingen – die Weinstein persoonlijk geen cent hebben gekost. Je houdt je hart vast: straks komt hij nog met de schrik vrij. In de VS, waar de huidige president ook al tientallen keren is beschuldigd van seksueel wangedrag, kan alles.

Deel:

Hoe het ook loopt, er is tenminste geen tekort aan aandacht voor het onderwerp. In de media is #MeToo al ruim twee jaar een trending topic, en nu verschijnen ook de eerste MeToo-gerelateerde films. Over Weinstein is op NPO Start de boeiende documentaire Untouchable te zien, en in de bioscoop draait nu de speelfilm Bombshell, een reconstructie van een soortgelijke zaak die vlak voor het Weinstein-schandaal speelde.

Feministische boodschap

Grote schurk in dit verhaal is Fox News-voorzitter Roger Ailes, die in 2016 werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten met zeker twintig vrouwelijke werknemers. Bombshell (slimme titel, die zowel ‘schokkend nieuws’ als ‘seksbom’ kan betekenen) is een boze, maar vlot vertelde en licht satirische film, geschreven door de scenarist van het in toon vergelijkbare The Big Short (2015). Ik had het idee dat de makers zich niet altijd raad wisten met de setting van het verhaal: Fox is een uitgesproken rechts en conservatief bedrijf, terwijl de film een progressieve, feministische boodschap wil verkondigen. Dat botst hier en daar.

Lees ook: ‘Hors normes’: feelgoodfilm over autisme van de makers van 'Intouchables'
Lees ook: ‘Hors normes’: feelgoodfilm over autisme van de makers van 'Intouchables'

Naïeve redactrice

Maar de verziekte machosfeer op de werkvloer wordt akelig overtuigend neergezet, net als de ranzige machtsspelletjes van (de inmiddels overleden) Ailes. De scène waarin Ailes (smeuïg gespeeld door John Lithgow) eens lekker de tijd neemt om een naïeve redactrice (Margot Robbie) te beloeren, is nu al een van de ongemakkelijkste van het jaar, omdat je als kijker beide perspectieven volgt.

Goed dat deze verhalen worden verteld. Er zullen er ongetwijfeld nog vele volgen.

Bekijk de trailer van 'Bombshell'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bombshell

Regie: Jay Roach. Met o.a. Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld, taalgebruik en discriminatie. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--