Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Boswachter Jonathan: 'Ik word overweldigd door hoe de natuur in elkaar zit'

Jonathan Leeuwis is gek van de natuur en boswachter voor Staatsbosbeheer in de Rottemeren en het Bentwoud. In een speciale online serie laat hij ons de mooiste verwonder-plekken, dieren en paddenstoelen in zijn werkgebied zien.

Deel:

Jonathan wist al in groep 4 dat hij later boswachter wilde worden. Zijn liefde voor de natuur kreeg hij met de paplepel ingegoten: “Mijn vader, moeder, broertje maar ook mijn opa en oma namen me als vaak mee de natuur in. Ik ging naar de natuurclub en keek vogels met zijn vader. Mijn liefde voor vogels is begonnen met een putter, die zat op de kaardebollen achter het huis van mijn ouders. Dat was mijn ‘spark bird’ zoals ze dat noemen. Als tiener reed ik op mijn fiets de hele Alblasserwaard, waar ik woon, door om vogels te kijken. Ik ging dan op zoek naar de grutto of naar de roodhalsgans.”

Meester van de camouflage

Die liefde voor de natuur en voor vogels wil hij heel graag doorgeven: hij wil andere mensen enthousiast maken voor al het moois dat vaak op steenworp afstand te vinden is. “De online serie hebben we grotendeels gefilmd in de Rottemeren. Dat gebied ligt dicht bij Rotterdam en ik vind het zo bijzonder dat er zo’n mooi natuur- en recreatiegebied zo op steenworp afstand van zo’n grote stad ligt. Het leuke aan het gebied vind ik dat het heel divers is, met veel water. Er zijn bijzondere diersoorten te vinden. Mijn favoriet is de roerdomp, deze vogel is de meester van de camouflage. Hij doet er alles aan om niet gezien te worden. Als hij in zijn ‘paalhouding’ staat – hij staat dan recht overeind met zijn kop recht in de lucht – lijken de strepen in zijn nek wel op rietstengels. Daardoor zie je hem bijna niet. Elke keer als ik in het gebied ben geweest waar hij zit, weet ik zeker dat hij mij wel heeft gezien, maar ik zie hem maar zelden.”

Dankbaar zijn

Met bidden, bedanken en bewonderen heeft Jonathan veel. Elke dag begint hij met dankbaar zijn: “We vinden alles vaak zo vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Ik wil me daar bewust van zijn. Ik dank God elke ochtend dat ik gezond mag opstaan bijvoorbeeld, of voor het eten van die dag, maar ook die lieve kring van mensen om mij heen. Daardoor besef ik nog meer dat ik superrijk en gezegend ben. Ik probeer ook heel bewust dankbaar te zijn voor dingen die ik bezit, zoals mijn nieuwe verrekijker. Ik vind het ook belangrijk om daarbij stil te staan en daar heel dankbaar voor te zijn. Ik wil niet meedraaien in een wereld waarin alles snel en nieuw moet zijn, ik heb een verlangen om zuiniger met de aarde om te gaan.”

Bidden om kracht

Gebed is de hele dag aanwezig in het leven van Jonathan. Het begint in de auto op weg naar zijn werk. “Maar ik bid bijvoorbeeld ook voor rondleidingen die ik aan mensen geef. In de Bijbel staat dat God tot mensen spreekt door de natuur. En ik vraag dan aan God of ik daar iets aan mag bijdragen, dat mensen dat gaan ervaren.” Jonathan bidt ook om hulp en kracht als hij dingen moet doen waar hij tegenop ziet: “Ik heb een pestverleden en daardoor ben ik depressief geweest. Het was een lange weg om dat achter te me te laten en ik ben heel dankbaar voor waar ik nu sta.” 

Overweldigd door de natuur

Verwonderen gaat bij Jonathan hele dag door. “Als ik in de natuur ben, vind ik het niet alleen mooi, ik word overweldigd door hoe die natuur in elkaar zit. En dat is niet alleen het geval als ik een heel zeldzame vogel ontdek. Ik probeer steeds vaker ook naar die gewone huis-tuin-en-keuken-eend te kijken, of een roodborstje. Fantastisch als je je daarin verdiept. Ik heb er onlangs een blog over geschreven. Wist je dat ze een bepaald enzym in hun oog hebben waardoor de ’s nachts hun weg kunnen vinden? Ik zit dan echt te glunderen als ik achter dat soort dingen kom. Via mijn sociale media deel ik graag wat ik tegenkom in de gebieden. Op deze manier hoop ik mensen al vanaf hun scherm enthousiast te maken, en natuurlijk te motiveren de natuur in te trekken.”

Vind je het leuk om Jonathan te volgen? Op zijn Instagram-account post hij de mooiste natuurfoto's! 

Kijk hieronder ‘Bewonder’ met boswachter Jonathan waarin hij de natuur in het Korenmolengat laat zien:

--:--