Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bram is genderfluïde: ‘Ik dacht: hoe zal mijn vrouw nu naar me kijken?’

Hij deed zijn verhaal in ‘Ken je mij?’

In de televisieserie 'Ken je mij?' leren acht gelovige transpersonen elkaar kennen. In de eerste aflevering zagen we onder andere het verhaal van de 58-jarige Bram. Hij is genderfluïde en vertelde dat na twee jaar huwelijk aan zijn vrouw Alida.

Deel:

Bram is genderfluïde, dat betekent dat hij zich de ene dag man voelt en de andere dag vrouw. Al in zijn tienerjaren begon zijn zoektocht naar zijn identiteit, maar het zou uiteindelijk veertig jaar duren voordat hij uit de kast kwam. “Het was een zoektocht om mijn identiteit te omarmen en ervoor uit te durven komen. Vanaf mijn vijftiende begon ik het gevoel te krijgen anders te zijn dan mijn mannelijke vrienden en klasgenoten. Ik was erg geïnteresseerd in de kleding van het andere geslacht en dagdroomde over hoe ik eruit zou zien als vrouw. Dat zijn verwarrende gedachten voor een puber die in alles op leek te groeien als de man die hij voor anderen zou worden.”

Weggestopte gevoelens

Lange tijd stopte hij zijn gevoelens weg. “De stap naar buiten was te groot en mijn diepgewortelde reformatorische opvattingen gaven de grenzen aan.” Ondertussen was hij gelukkig getrouwd met Alida. Hij vond het erg spannend om voor haar uit de kast te komen. “Ziet ze me anders, ziet ze me niet meer als volledige man? Dat zijn dingen waar je dan over nadenkt.”

Uiteindelijk stapte Bram over zijn angst heen. Hij ging naar zijn werk en gaf Alida een brief die ze pas mocht lezen als hij de deur uit was. Voor haar was de inhoud overweldigend. Ze vertelt: “Ik begreep er niets van, ik voelde me verraden.” Toch besluit het stel bij elkaar te blijven.

Bram blijft Bram

De eerste keer dat Bram een rokje aantrok was voor beiden wennen. Bram stond met een kloppend hart bovenaan de trap, vertelt hij. “Hoe zal ze naar me kijken, zal ze me uitlachen, zal ze het belachelijk vinden?” Dat bleek niet het geval. In de aflevering is te zien hoe ze inmiddels zelfs samen rokjes shoppen.

Voor Alida is Bram nog steeds Bram, vertelt ze hem in een emotioneel gesprek tussen de twee. “Je veranderde niet voor mij. Je was nog steeds dezelfde man, of je nu een broek aan had of een rokje. Voor mij ben je gewoon mijn man, waar ik heel veel van houd.”

De hele aflevering is terug te zien via NPO Start.

Op donderdag 17 november organiseert de EO een gespreksavond over het thema 'gender en de kerk', naar aanleiding van het programma 'Ken je mij?'. Tijs van den Brink gaat in gesprek met experts en gasten uit het tv-programma. Meer informatie en de aanmeldlink vind je hier.

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--