Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brief predikanten aan PKN: stop deelname aan The Passion

'Evenement staat op gespannen voet met de Bijbel'

Drie predikanten binnen de Protestantse Kerk in Nederland roepen in een open brief de synodeleden op af te zien van deelname als PKN aan het KRO-NCRV evenement The Passion.

Deel:

De open brief is ondertekend door ds. Jan Belder, ds. Ad Prosman en ds. Arien Treuren. De brief verscheen deze week in De Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Na 10 edities heeft de Evangelische Omroep eerder dit jaar afscheid genomen van The Passion. De EO heeft producent Mediawater, KRO-NCRV en de andere partners laten weten dat zij afziet van verdere coproductie in The Passion. The Passion zal in 2021 door de KRO-NCRV worden uitgezonden.

Weerstand

"In de breedte van de Protestantse Kerk is er van meet af aan weerstand geweest tegen deze vertolking van het evangelie," staat er in de inleiding van de open brief te lezen. "Recente uitspraken van de directeur van KRO-NCRV zijn door velen als schokkend en grensoverschrijdend ervaren."

Open brief

Door middel van de open brief protesteren de predikanten tegen deelname van de Protestantse Kerk aan de vernieuwde opzet van het passie-evenement. De predikanten schrijven: "Directe aanleiding voor deze brief is een interview in het Algemeen Dagblad waarin directeur Peter Kuipers van KRO-NCRV schokkende uitspraken doet. Hem werd de vraag gesteld: Kan Jezus dan straks ook worden gespeeld door een vrouw? Zijn antwoord was: 'In theorie wel ja. Of door iemand uit de LHBT-gemeenschap. Het accentverschil is dat we kiezen voor een vertaling naar de samenleving waarin de ander centraal staat. Daarbij sluiten we helemaal niemand uit. Levensbeschouwing blijft belangrijk, maar als je keuzes maakt hoef je bij ons, in tegenstelling tot de EO, niet per se uit te komen bij de Bijbel.'"

Lees ook: EO-directeur Arjan Lock over het stoppen van The Passion
Lees ook: EO-directeur Arjan Lock over het stoppen van The Passion

Rol PKN

Nadat de EO vorig jaar afscheid had genomen van het evenement, hebben KRO-NCRV, producent MediaWater en de Protestantse Kerk een manier gevonden om het evenement alsnog doorgang te laten vinden. Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie Protestantse Kerk zei destijds: "The Passion brengt het paasverhaal over het leven en de opstanding van Jezus dichtbij miljoenen Nederlanders. Wij zijn als PKN verheugd dat KRO-NCRV dit krachtige verhaal wil blijven vertellen en dragen er graag aan bij om The Passion van betekenis te laten zijn. Niet alleen op tv, maar vanaf de editie in 2021 ook in de regio: daarbij is ook een grote rol weggelegd voor de kerkgemeenschappen in het hele land.”

Deelname stoppen

"Wij begrijpen dat een missionaire activiteit om creativiteit vraagt, maar het kan niet de roeping van de kerk zijn om een publieksevenement te organiseren en financieel te ondersteunen dat op gespannen voet met de Bijbel staat," aldus de predikanten. "De kerk is niet actief op het terrein van levenbeschouwing maar weet zich geroepen om het evangelie van Jezus Christus te verbreiden. Met pijn in het hart, maar met overtuiging en klem roepen wij u als generale synode van onze kerk op om deelname aan dit evenement te stoppen."

Elfde editie

The Passion beleeft in 2021 haar elfde editie vanuit Roermond. In voorgaande jaren was het paasevenement te zien in onder andere Rotterdam, Leeuwarden, Enschede en Amersfoort. In april van dit jaar werd het programma ten gevolge van de coronamaatregelen uitgezonden vanuit het Mediapark in Hilversum. Deze uitzending trok live 2,7 miljoen kijkers. The Passion wordt gemaakt met financiële steun van de Protestantse Kerk in Nederland en onder andere het Kansfonds. 

--:--