Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Broers Harry en Micha de Winter maakten een bijzondere reis door Duitsland

Kijk de documentaire 'Broertje' op 3 mei om 22.50 uur op NPO 2

Producent en programmamaker Harry de Winter overleed dinsdagavond (7 maart) aan de gevolgen van kanker. Vorig jaar maakte hij voor de EO-documentaire 'Broertje' nog een bijzondere reis door Duitsland. Samen met zijn broer Micha wandelde hij van voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee traden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde de tocht in mei 1945 af. De bijzondere documentaire over deze reis is op 9 maart te zien op NPO 2.

Deel:

Tijdens de opnames van de film was Harry de Winter al ernstig ziek. Broertje zou eigenlijk later dit jaar uitgezonden worden, maar is sneller afgemaakt om deze als in memoriam voor Harry te kunnen tonen. In de film van Natascha van Weezel staat de oorlogsgeschiedenis van Max en Bertine de Winter centraal. Hun verhaal wordt verteld door zoons Harry en Micha.

Te voet naar het Westen

Nadat Max de Winter door het Rode Leger was bevrijd uit Sachsenhausen, wilde hij zo snel mogelijk terug naar Nederland. Niet in de laatste plaats om te achterhalen of zijn vrouw, Chelly Francken, nog in leven was. Zelfs na wekenlang wachten, bleef de hulp van de Nederlandse autoriteiten uit. Daarop besloot Max het heft in eigen handen te nemen: hij vertrok naar het Westen, te voet. Sterk vermagerd en verzwakt bereikte hij het plaatsje Havelberg aan de Elbe. Aan de overkant van de rivier werd hij opgevangen door het Amerikaanse leger.

Micha en Harry de Winter tijdens hun reis door Duitsland
Micha en Harry de Winter tijdens hun reis door Duitsland. Credits: EO.

Hartverscheurende ervaringen

Toen Harry en Micha na de dood van hun ouders een landkaart vonden met daarop de route van Sachsenhausen naar Havelberg, vatte Micha het plan op voor een reconstructie van deze wandeling. Harry wilde zich lange tijd niet teveel met de Tweede Wereldoorlog bezighouden en weigerde. Maar sinds zijn ernstige ziekte is dat veranderd. In de zomer van 2022 gingen de broers daarom tóch op pad. Tijdens de reis blikken ze terug op hun leven én dat van hun veerkrachtige ouders. Want ondanks de verschrikkingen die zij beiden doormaakten, wilden zij hun zoons nooit belasten met hun hartverscheurende ervaringen tijdens de Holocaust.

De film 'Broertje' wordt uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO en is gemaakt door Natascha van Weezel en ingesproken door Micha de Winter. 

'Broertje' is donderdagavond 9 maart eenmalig te zien op NPO 2. Op 3 mei volgt een herhaling op de eigenlijke uitzenddatum. Vanaf dat moment is de film ook via NPO Start te kijken.

--:--