Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Buiten is het feest: een beklemmend misbruikverhaal

‘De film draagt een belangrijke boodschap uit: delen werkt bevrijdend’

Deel:

In 2012 verscheen de roman Maar buiten is het feest van bestsellerauteur Arthur Japin. Het verhaal is deels fictief, maar in de hoofdpersoon valt cabaretière Karin Bloemen te herkennen, en de plot is in grote lijnen gebaseerd op haar dramatische levensverhaal.

Nu is er een verfilming, waarin nog iets meer is verzonnen. Hoofdpersoon Sonne (Abbey Hoes) is geen extravagant uitgedoste diva meer, maar een jonge, hippe singer-songwriter die zich uitleeft op festivalpodia. De thematiek van het boek is echter ongewijzigd: Sonnes vrolijke imago is schijn, ze verzwijgt een heftig misbruikverleden.

Rechtszaak

Sonnes geheim dreigt aan het licht te komen wanneer haar oudere zus plotseling overlijdt en ze voor haar 12-jarige nichtje Lotte moet gaan zorgen. Lotte is verwekt door Sonnes stiefvader Kees, de man die haar en haar zus vroeger misbruikte. Kees wil graag contact met Lotte, maar dat wil Sonne koste wat het kost vermijden. Het leidt tot een rechtszaak, waarin Sonne dus alles openbaar zal moeten maken.

Hoe Kees (overtuigend creepy gespeeld door Eelco Smits) de jonge Sonne destijds stapje voor stapje in de val lokte, wordt geloofwaardig verbeeld in beklemmende flashbacks. De scènes in het heden komen minder goed uit de verf. De dialogen en regiekeuzes laten weinig over aan de fantasie, wat sommige scènes een soapachtig karakter geeft.

Lees ook: 'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles
Lees ook: 'The Trial of the Chicago 7': een pijnlijk actuele geschiedenisles

In de ban van de dader

Dat neemt niet weg dat het verhaal op zichzelf indruk maakt en een belangrijke boodschap uitdraagt. Zoals regisseur Jelle Nesna het in een interview verwoordt: “Wanneer je uit schaamte het misbruik geheimhoudt, blijf je in de ban van de dader. Delen werkt bevrijdend. Sterker nog: pas als je je masker afzet en je geheimen en je schaamte deelt, ben je vrij. Als er één reden is waarom ik Buiten is het feest wilde maken, is het wel om deze boodschap.”

Bekijk de trailer van 'Buiten is het feest'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Buiten is het feest

Regie: Jelle Nesna. Met o.a. Abbey Hoes, Georgina Verbaan en Eelco Smits. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en geweld. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--