Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Carien van Geffen verloor haar zoon Joël door zelfdoding

‘Rouwen is ook: leven met vragen waar je geen antwoord op hebt’

Deel:

Op Eeuwigheidszondag is Yvonne Sprunken in Apeldoorn, waar ze Carien van Geffen ontmoet. In het EO-radioprogramma Zin, Zout en Zegen vertelt Carien over het verlies van haar zoon Joël door zelfdoding. Op zijn overlijden volgde voor haar een zware zoektocht.  

"Is hij weer weggelopen, is Joël vermist?” was de eerste vraag van Carien van Geffen, toen er twee agenten bij haar het tuinpad op kwamen lopen. Haar wereld stortte in na het antwoord: "Nee mevrouw, we moeten u helaas vertellen dat uw zoon niet meer leeft." 

'Waar was God?'

Carien wist wel dat het niet goed ging met Joël, haar begaafde, maar zieke zoon. Hij was opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, vanwaar hij al vaker was weggelopen. Maar dat hij zichzelf van het leven zou beroven, dat had ze niet gedacht. Dat zou God toch nooit toestaan? 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Eeuwigheidszondag Carien van Geffen Yvonne Sprunken
Carien van Geffen (links) vertelt in 'Zin, Zout en Zegen' haar verhaal aan Yvonne Sprunken.

Waren hun vele gebeden niet verder gekomen dan het plafond? Bestond God wel? Waar was God, toen het gebeurde? Had Hij niet...? Carien zat vol met vragen, boosheid, verdriet en ook nog eens schuldgevoel. Had zij niet...? 

Wil je naar aanleiding van dit artikel doorpraten? Heb je op dit moment hulp nodig? Kijk dan op 113.nl of bel met 113 of 0800-0113.

Yvonne Sprunken ontmoet Carien van Geffen in een zaal in een wijkcentrum in Apeldoorn, waar elke zondag geloofsgemeenschap ‘de Fontein’ samenkomt. Hier vertelt Carien heel open het verhaal van Joël, die vijfenhalf jaar geleden suïcide pleegde, en de zware zoektocht die er voor haar op volgde. Uiteindelijk heeft Carien ervoor kunnen kiezen iets positiefs met haar verlies te gaan doen. Door deze levenservaring  en haar deskundigheid als psychosociaal counselor kan ze nu anderen helpen bij het omgaan met een groot verlies. Je kunt hier meer over lezen op haar website Veerkrachtig Verder. 

Na een zware worsteling koos Carien ervoor iets positiefs te doen met haar verlies

Predikant Sander Ris houdt in Zin, Zout en Zegen de overdenking op deze ‘Eeuwigheidszondag’, waarop we stilstaan bij onze overledenen en lichtjes voor hen branden. Ook dominee Ris is open in zijn preek over Lukas 7, als hij zegt: "Ik heb de neiging om weg te duiken voor het verhaal van Carien, maar Jezus doet dat niet, integendeel; Hij leeft intens mee en gaat de confrontatie met verdriet en onrecht aan."

'Zin, Zout en Zegen' op Eeuwigheidszondag

Het radioprogramma Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van geloof in het dagelijks leven. Op Eeuwigheidszondag gaat Yvonne Sprunken in gesprek met Carien van Geffen, die haar zoon Joël verloor door zelfdoding. De EO zendt het programma uit op zondagavond, maar je kunt de uitzending nu al online beluisteren

Zondag 22 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

--:--