Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Carla van der Vlist over armoede in podcast ZOUT!

'Mijn ouders hielden hun financiële kramp voor mij als jongste verborgen'

Marieke Meijer in gesprek met veelkleurig smaakmaker Carla van der Vlist, Directielid van ‘SchuldHulpMaatje Nederland’. Het is de laatste aflevering van de serie 'Armoede'.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De wereld achter de collectezak

Voor de podcast ZOUT!, over smaakmakers in Nederland,  gaat Marieke Meijer het land in om de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer is ze in Delft in een van de dichtstbevolkte wijken in Nederland. Daar ontmoet ze in de Vierhovenkerk Carla van der Vlist. Dit is de kerk waar Carla is begonnen met haar werk in de diaconie en waar ze de wereld achter de collectezak leerde ontdekken. Daar ontmoet Marieke ook Co van der Maas, destijds een van de diakenen en nog steeds zeer actief in dit werkveld.    

Helpen zonder over te nemen

Nu is Carla lid van de directie van SchuldHulpMaatje Nederland. Ze heeft in de afgelopen jaren door heel Nederland diaconieën en organisaties geïnspireerd en geholpen om innovatieve projecten op te starten en mensen met schulden te ondersteunen en te begeleiden. Zelf noemt ze armoede een gevangenis. Ze zegt niet anders te kunnen dan mensen te helpen daaruit te komen. Maar het is taaie materie, zo heeft ze ervaren. Met haar en met haar collega Co van de Maas praat Marieke over helpen zonder over te nemen, 7x70 maal mensen een nieuwe kans geven, óók als ze het telkens weer verprutsen. Over schaamte, verzwijgen en isolement en hoe de overzichtelijke spaarpot van vroeger plaats heeft gemaakt voor de complexe digitale economie en de invloed daarvan.  

Verandering van beleid

De overheid heeft respect voor het werk dat SchuldHulpMaatje Nederland doet en de ervaringen van hun organisatie leiden op nationaal niveau tot verandering van overheidsbeleid.

Over de podcast ZOUT!
In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht.

--:--