Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charis Music kreeg vlinders in de buik van 'Zing!'

Dit energieke koor zie je in aflevering 2

De naam van dit koor verklapt het al: deze groep heeft charisma! Charis Music en dirigent Chiel Naber brengen met veel energie en enthousiasme pop- en gospelsongs ten gehore. In de tweede aflevering van ‘Zing!’ doen ze auditie voor mentor Glen Faria.

Deel:

Het idee voor Charis Music ontstond bij Chiel. “Ik maakte met een groep enthousiaste mensen allerlei producties voor theaters in het land. Dat deed ik op projectmatige basis; geïnteresseerden konden zich hiervoor aanmelden. Daar zaten veel talenten tussen en die wilde ik niet steeds laten gaan.”

Ook een ander verlangen speelde een rol: “Ik wil laten zien dat koren niet suf zijn, maar hip. Daarom ben ik begonnen met Charis Music, samen met talenten die eerst op projectmatige basis meededen. We willen kwalitatief en toegankelijk het Evangelie vertellen. En nee, dat is niet stoffig. Je staat te swingen, genieten, huilen… Dat is wat muziek doet!”

Puur en gedreven

“We zijn een hechte en gedreven groep”, vertelt koorlid Riëlle Prins. “We zijn altijd allemaal op elke repetitie. Afwezig zijn is eerder uitzondering dan regel.” Riëlle baalde daarom dat ze precies tijdens de opnames van ‘Zing!’ verstek moest laten gaan: “Ik was van ons koor de enige die niet meedeed, omdat ik op vakantie was. Die vakantie was natuurlijk al lang en breed geboekt toen duidelijk werd wanneer ‘Zing!’ werd opgenomen.”

“Maar”, vult ze aan, “ik kijk er enorm naar uit om de auditie te zien. Ik heb er zelfs over gedroomd. Ik ben zó trots. Ik vind het zo gaaf dat Charis Music op dat podium mag staan! Wat wij het allerleukste en het belangrijkste vinden, is dat je door middel van zingen en bewegen iets met elkaar kunt delen. Een mooi verhaal of lied. Ik heb er zo van genoten – ook al deed ik niet mee – dat we aan zoveel mensen kunnen laten zien waar we zo van genieten.”

Voor, naast en mét elkaar

Chiel: “Charis Music is puur. We delen de mooie én slechte momenten. Dat zie je in de groep en op het podium; daar komt de energie vandaan. We staan niet alleen liedjes te zingen, maar vertellen ook ons eigen verhaal. Als we met een lied bezig zijn, delen we met elkaar wat het lied voor ieder persoonlijk betekent. Wanneer je dat van elkaar weet, ga je heel anders zingen. De intensiteit is heel hoog. Je bent er voor, naast en mét elkaar. Op elk moment. We doen het echt samen. Dat maakt ons ons.”

Op zoek naar verbinding

Alle leden van Charis Music zijn gelovig. “We hebben zingen meegekregen vanuit de kerk”, vertelt Riëlle. “Ons geloof uitdragen is zeker een boodschap. Maar waar onze passie ligt, is mensen verbinden. Er is op zo veel plekken gedoe tussen mensen. Er is overal wel wat. Maar universeel is dat mensen behoefte hebben aan elkaar en aan verbinding. Muziek en zingen spelen daar een grote rol in.”

“Onze uitdaging is zoeken naar een mooie balans tussen ons geloof en de behoefte om iedereen te verbinden; ongeacht wie je bent. Daar spelen de normen en waarden van het geloof een rol in. Of je gelovig bent of niet: iedereen heeft een verhaal. We proberen ons geloof te verbinden met het gewone verhaal van iedereen en willen met onze muziek impact maken.”

“Dat doen we ook in onze programmering”, vult Chiel aan. “We zingen gospel én popmuziek, zodat een breed publiek zich aangesproken voelt. Élk liedje vertelt immers een verhaal. Een poplied kan soms even veel met je doen als een gospel. De toegankelijkheid is hoog. Wij geloven dat er een God is die ons zegent, maar dat leggen we anderen niet op. We vertellen gewoon ons verhaal; wat het met ons heeft gedaan. We willen inspireren met mooie muziek.”

Ook het geloof van de koorleden komt in de naam van de groep terug: “Charis is afkomstig van charisma. Charisma hebben is niet alleen iets overbrengen, maar betekent letterlijk: ‘uit genade van God’. We hebben charisma nodig om te vertellen waar we voor staan. Maar we mogen dit ook doen uit genade van God. Van Hem hebben we onze stemmen en enthousiasme gekregen.”

De auditie

Over de vraag of Chiel en Riëlle al iets kunnen zeggen over hun auditienummer, is het tweetal heel duidelijk: “Verwacht heel veel energie!”, zegt Riëlle. “Het gaat van klein tot overweldigend”, vult Chiel aan. “Het nummer heeft alles in zich. Van solist tot waar het koor uiteenspat. Het bouwt op in lagen, is herkenbaar en: dikke vette gospel. Ik kan me niet voorstellen dat mensen achter de tv kunnen blijven zitten.”

‘Te gek proces’

“We vonden de auditie echt te gek!”, vervolgt de dirigent. “Het deed veel voor ons als groep. Voor de opnames hadden we hyperfocus om een goed optreden neer te zetten. We hebben in de repetities elke noot en elk woordje aangeraakt. Dat alleen was al een te gek proces om met elkaar te beleven.”

Chiel genoot ook van het kijken naar andere groepen. “Ik vond Hemelwaters muzikaal gezien echt te gek; ze maakten mij nieuwsgierig naar wat ze nog meer kunnen. En Blueprint was gelijk onze concurrent. Zij deden iets te geks!”

Vlinders in de buik

“Overigens is in zo’n studio zijn op zichzelf al een uitje. Het was zo bijzonder hoe wij als groep bezig waren. Je zag de vlinders in de buik groeien. Eerst dacht iedereen: ‘We zien het wel’. Maar wanneer je uiteindelijk daar bent, zie je de blijdschap en de vurigheid groeien. ‘We gaan knallen en laten zien wie we zijn!’.”

‘Ga alsjeblieft op een koor’

Dat laten zien wie je bent, is volgens het tweetal direct een van de mooiste dingen aan zingen in een groep: “Wil je jezelf ontdekken en laten gaan? Ga alsjeblieft op een koor!”, zegt Chiel. “Zingen zorgt dat je je vrij voelt in al je emoties. Dat maakt het in je los. Waar je als solist snel door jezelf wordt tegengehouden, kan je nu opgaan in een groep.”

Riëlle: “Precies! En je kunt niet niét als jezelf zingen. Je neemt jezelf, je emoties en onzekerheid altijd mee.” De zangeres gunt iedereen een groep als Charis Music: “We kunnen samen lachen en genieten, maar stimuleren elkaar ook. We bouwen en werken samen aan iets waarbij iedereen een onmisbare bijdrage levert. Dat is echt genieten!”

Benieuwd naar de auditie van Charis Music? Kijk aflevering 2 van 'Zing!' nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--