Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Cheeta's samen op jacht in 'Seven Worlds, One Planet'

'Zwaar bestaan ondanks overvloed'; donderdag, 20.35 uur, NPO 1

Deel:

Op de vruchtbare savanne van de Serengeti leven de grootste groepen antilopen, gnoes en zebra’s. Ze worden gevolgd door roofdieren. In Seven Worlds, One Planet (EO) gaan maar liefst vijf jachtluipaarden samen op jacht. Dat gebeurt niet vaak. Maar meer blijkt niet altijd beter te zijn. 

Afrika is het continent waar de grootste groepen wilde dieren leven. Maar zelfs in dit land van overvloed hebben de dieren het soms heel moeilijk, zien we in deze aflevering van Seven Worlds, One Planet. Middenin Afrika ligt een tropisch regenwoud vol leven. Jonge chimpansees leren gereedschap te gebruiken om optimaal van de rijkdommen van het oerwoud te profiteren.

Een derde van Afrika bestaat uit woestijn

Dankzij de kennis die van moeder op kind wordt doorgegeven, kunnen ze bij het beste voedsel van het bos. Op de vruchtbare savanne van de Serengeti leven de grootste groepen antilopen, gnoes en zebra’s. Ze worden op de voet gevolgd door de roofdieren die op ze jagen. Een derde van Afrika bestaat uit woestijn en daar is het leven voor de dieren zwaar.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Seven Worlds One Planet Afrika
Een ossenpikker doet zich tegoed aan de teken en vlooien op een giraffe. Credits: BBC .

In de Namib, de oudste woestijn op aarde, leggen bruine hyena’s lange afstanden af om voedsel te vinden voor hun gezin. Ze schuilen onderweg in spookdorpen die al lang geleden verlaten zijn. In de Kalahari graaft het aardvarken met zijn eigenaardige uiterlijk erg diep om een maaltijd te vinden.

Voor veel dieren op het Afrikaanse continent vormt de mens nu de grootste bedreiging

De unieke diersoorten van Afrika gedijen al duizenden jaren heel goed, zelfs in de meest onherbergzame gebieden. De mens vormt nu de grootste bedreiging. De afgelopen eeuw zijn er miljoenen olifanten gedood door jagers en stropers en de vraag naar de hoorn van de noordelijke witte neushoorn heeft ervoor gezorgd dat deze ondersoort bijna is uitgestorven.

Seven Worlds, One Planet – woensdag 26 februari

In de slotaflevering van Seven Worlds, One Planet reizen we vanavond door Arika,. Vanmiddag biedt de BBC-crew in The making of al een blik achter de schermen bij het maken van deze natuurserie. 

Seven Worlds, One Planet – The making of
16.45 uur, NPO 1

Seven Worlds, One Planet
20.35 uur, NPO 1

Beeld: BBC 

Kijk 'Seven Worlds, One Planet' hier terug

--:--