Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke organisaties starten platform voor kerkverlaters

Kerkverlating.nl biedt verhalen én verdieping

Diverse christelijke organisaties zijn het nieuwe platform Kerkverlating.nl begonnen. Dit platform nodigt kerkverlaters uit om hun verhaal te delen. Op de website zijn verhalen te lezen, maar er is ook verdieping te vinden in de vorm van cursussen, video’s en artikelen.

Deel:

“Het initiatief is ontstaan naar aanleiding van een studiedag  - ‘Mij niet meer gezien’ nov. 2019 in Kampen - over kerkverlating,” vertelt projectleider Geranne Tamminga. “Daar kwam zulk mooi materiaal uit naar voren, dat vonden we wel echt iets om breder te delen.” 

Weinig ruimte

“Op die studiedag werden er ook persoonlijke verhalen gedeeld door kerkverlaters,” vervolgt ze. “We merkten dat het een waardevolle combinatie was. Want de verhalen riepen, hoe uniek en plaatsgebonden ook, herkenning op. Maar de rode draad was dat mensen weinig ruimte voelden om hun verhaal te delen. We kregen het idee dat we daar iets mee moesten doen. Ook door middel van verdieping wilden we als platform insteken op een in feite negatieve tendens. Want verlaten en loslaten is pijnlijk. Maar dat erkennen kan helpen om samen een weg te vinden naar God.”

Verlaten en loslaten is pijnlijk

'Verhalen kunnen helpen'

Het platform (waarbij onder meer MissieNederland, Unie ABC en Weetwatjegelooft.nl zijn betrokken) houdt zich ook bezig met de vraag: wat is kerkverlating? Is het een proces dat zich in stilte voltrekt? Hebben gemeenteleden er zicht op? Of ‘overkomt’ het lokale kerken? Wat zeggen recente onderzoeken over kerkverlating? En hoe zorg je ervoor dat jongeren zich thuis voelen in de kerk?
Op Kerkverlating.nl laten de organisaties weten benieuwd te zijn naar persoonlijke verhalen. “Omdat we ervan overtuigd zijn dat verhalen kunnen helpen in de zoektocht en ontmoeting van God en elkaar.”

Altijd spannend

Op de vraag of ze niet bang is dat mensen door de website juíst op het idee komen de kerk te verlaten,reageert Tamminga: “Dat is inderdaad altijd een spannende. Maar ik denk dat angst een slechte raadgever is. Je hebt er meer aan om als kerk te accepteren dat er kerkverlating is. En om zo veel mogelijk mensen een plek geven in de kerk. Jezus deinsde er niet voor terug om het evangelie te delen. Of het nu uitkwam of niet. En de kern van dat evangelie is: God liefhebben en je naaste als jezelf. Dat zou ook op Kerkverlating.nl de boventoon moeten voeren.”

Tekst: Tamara Brandemann

--:--