Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke parodie op ‘Drank en Drugs’ gaat viraal

Video is ruim 1,3 miljoen keer bekeken

Tijdens een kamp van de interkerkelijke organisatie Kaleb rapte een groep jongeren een christelijke tekst als parodie op het nummer ‘Drank en Drugs’ van rapper Lil’ Kleine. Een video hiervan is inmiddels ruim 1,3 miljoen keer bekeken.

Deel:

“Als je met God wilt chillen, is het geen probleem. Dan ga je naar Kaleb, want je bent niet alleen. Want je hebt je Bijbel en vrienden. Bijbel en vrienden.” Zo luidt de tekst van de parodie, die werd bedacht door de vriendinnen Tijanna, Angela en Helena. Zij maakten de tekst voor de bonte avond van het bewuste Kaleb-kamp op Schiermonnikoog.

Het lied sloeg zo aan, dat de meiden het later met een grote groep jongeren al dansend en rappend op de kade van het eiland lieten horen. Een video daarvan werd gedeeld op het Instagramaccount van het christelijke jongerenmerk Move Community en ontpopte zich daarna tot de meest bekeken video op het kanaal. Dit kwam mede doordat Lil’ Kleine – de artiestennaam van rapper Jorik Scholten – de video zelf op zijn Instagram deelde.

Dat Move de video oppakte, vond Tijanna een leuke ontdekking. “In het begin las ik alle reacties, maar het gaat nu zó snel, dat ik het niet meer bij kan houden. Er staan veel fijne, positieve reacties. Maar met alle negatieve reacties heb ik moeite, vooral als die van andere christenen komen.”

Ongepast

In de negatieve reacties klinkt met name plaatsvervangende schaamte door en diverse mensen zijn van mening dat de parodie spottend of ongepast is. Maar bij Timo Gerritsen, bestuursvoorzitter van Kaleb, brengt het lied een glimlach op zijn gezicht, juist ook omdat Lil’ Kleine het lied deelde. “Hij en een groot deel van zijn Instagramvolgers krijgen de mogelijkheid om te zien dat deze jongeren met God en de Bijbel willen leven en daar op een leuke, creatieve manier mee omgaan. Ook zij hebben die God en de Bijbel nodig; zo simpel is het.”

Positieve benadering

Timo wil de parodie daarom op een positieve manier benaderen. “Je kunt natuurlijk zeggen dat je de bewoording ongepast vindt of dat je je ver moet houden van Lil’ Kleines muziek. Maar een deel van de jeugd die actief betrokken is bij Kaleb, luistert daar nu eenmaal naar. Als het aan mij lag, luisterden ze alleen christelijke nummers. Maar als we vaker zulke parodieën maken en mensen daardoor ontdekken wie God is – al is het maar één persoon – vind ik dat alleen maar mooi.

Contrast

Bij Kaleb krijgen we, sinds de video viraal gaat, vanuit heel verschillende hoeken allerlei geloofsvragen. Uiteindelijk ben ik trots op die jongeren. Trots, omdat ze uit volle borst zingen dat ze voor God en de Bijbel willen gaan. Ze schamen zich absoluut niet. Juist het contrast maakt het extra boeiend. Want welke drank of drugs je ook neemt, het geeft maar tijdelijke voldoening of verdoving. Als je de relatie aangaat met God, zorgt dat voor een eeuwige voldoening. Als mensen dat ontdekken, misschien zelfs naar aanleiding van deze video, vind ik dat het mooiste wat er is.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--