Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christine gelooft niet meer in God. Hoe zullen haar ouders reageren?

Christine Boersma is dochter van een dominee. Sinds enkele jaren twijfelt ze over het geloof dat ze meekreeg. Ze maakte een documentaire waarin ze haar twijfels met haar ouders deelt. Hoe zullen ze reageren?

Deel:

De dochter van de dominee vertelt het verhaal van filmmaker en domineesdochter Christine Boersma. Sinds een aantal jaren heeft ze sterke twijfels over het geloof waar haar ouders haar mee hebben opgevoed. Boersma is zich bewust geworden van de religieuze bubbel waar ze jarenlang in leefde. In deze egodocumentaire biecht ze deze twijfels aan haar ouders op. Wie is ze eigenlijk zonder haar geloof, vraagt ze zich af. En hoe vertelt ze het haar ouders?

Ga niet twijfelen aan het geloof, maar blijf geloven, schreef ze aan zichzelf in VWO5. Maar dat is precies wat er gebeurt: net als haar broers Symen en Frans twijfelt ze aan het geloof in God, waarmee ze werden opgevoed.  Symen en Frans namen afscheid van het geloof, tot verdriet van het gezin.

Eén voor één nodigt Christine haar broers uit op de bank in een tot huiskamer omgebouwde filmset – geïnspireerd op de woonkamer van een van de vele huizen waar ze hebben gewoond. Het gezin verhuisde steeds opnieuw, want vader is dominee. 

“Hoe belangrijk denk jij dat het geloof voor papa en mama is?”, vraagt Christine aan haar broer Tjeerd, de enige broer die nooit heeft getwijfeld aan het geloof. Hij antwoordt: ‘Ik denk dat je dat moeilijk kunt overschatten’. 

Christine spreekt ook haar andere broers, Frans en Symen. Frans vond het moeilijk om zijn ouders te vertellen dat hij niet meer geloofde. ‘Er was altijd wel een stemmetje. (…) Ik heb er lang mee gewacht, want ik wist: ik doe pa en ma hier heel veel verdriet mee.’

En dat is precies waar Christine ook mee zit. Nu haar ouders opnieuw gaan verhuizen moet ze besluiten of ze ingeschreven blijft staan bij de kerk. ‘Het voelt hypocriet om me nog langer in te schrijven.’ Maar hoe bespreekt ze dat met haar ouders? ‘Ik weet hoe erg zij hopen dat ik wel voor God kies. Ik wil ze niet voor een derde keer pijn doen.’

a2257288-1844-4c0c-b545-d5cf468187a4

Ze ziet er als een berg tegenop, maar in de documentaire durft Christine -aangemoedigd door haar broers- het eindelijk aan om met haar ouders in gesprek te gaan over het geloof. De spanning bouwt op in de aanloop ernaartoe. Hoe zullen ze reageren? Hun reactie zal je niet onberoerd laten. Je ziet het morgen in de documentaire ‘De dochter van de dominee’. 

Benieuwd naar deze documentaire? Op zaterdagavond 23 oktober wordt deze EOdoc uitgezonden om 23.20 uur op NPO 3.

De dochter van de dominee is bekroond met de VPRO-documentaireprijs 2021 en is daarmee de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

Christine Boersma was te gast bij NPO radio 1 om te vertellen over haar documentaire.

--:--