Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column (11) Wilfred: Bezorgde geluiden

'Volgens mij zijn mannen en vrouwen ten diepste even breekbaar'

Wilfred Hermans is getrouwd, vader van twee kinderen en freelance journalist en tekstschrijver. Hij heeft zo nu en dan een moeizame relatie met vrouwen en schrijft daarover. In deze column blikt hij terug op het jaar 2021.

Deel:

Een jaartje Eva-columns schrijven roetsjte voorbij. Tijd om kort terug én vooruit te blikken.

De laatste tijd hoor ik bezorgde geluiden. Húúú… bijvoorbeeld, maar ook oeeehwwww, pfffffoeiiii en zelfs een keer sjjjjjj. Die bezorgde geluiden betreffen de teneur van mijn columns tot nu toe. Men vindt dat ik wat negatief ben over mijn vrouw. Sommige mensen vragen zich naar aanleiding van de columns af of we überhaupt nog wel bij elkaar zijn.

Ook ik ken die bekende bijbeltekst dat mannen verstandig met hun vrouwen moeten omgaan

Men meent dat ik haar moet koesteren in plaats van teisteren. Daar ben ik het volledig mee eens. Er wordt dan ook wat af gekoesterd hier in huis, kan ik je melden. Mochten er nu toch nog bezorgde lezers overgebleven zijn, dan verzeker ik hen bij deze dat alles wat ik schrijf eerst in drievoud langs mijn vrouw gaat. 

Ook ik ken die bekende bijbeltekst dat mannen verstandig met hun vrouwen moeten omgaan, als met broos vaatwerk. In een prachtige, helaas verloren gegane vertaling stond daar nog een zinnetje achter: Een paar dagen per maand komen fluwelen handschoentjes ook goed van pas. Daar schreef ik eerder al iets over.

Wat betreft dat broze vaatwerk wordt het ons mannen niet gemakkelijk gemaakt. Er had gerust een handleiding bij gemogen, alhoewel: die lees ik nooit. De ene dag is het vaatwerk aanzienlijk brozer dan de andere dag. Op bepaalde momenten kan ik frisbeeën met de schoteltjes, maar er zijn ook momenten dat ik maar naar het vaasje hoef te kijken, en het breekt. 

Volgens mij zijn mannen en vrouwen ten diepste even breekbaar, zodra je druk uitoefent op de verkeerde plek. Misschien is de kunst van de liefde wel om vooral die kwetsbare plekken te zoeken en die voorzichtig aan te raken en indien nodig op te poetsen. Oppoetsen ja, want wrijving geeft glans, dat weten we allemaal! Jullie willen een glansrijk 2022? Dan zorg ik voor voldoende wrijving – akkoord?

PS. Wrijving geeft glans… Heb jij thuis zo’n smaakvol IN DIT HUIS-tekstbord met verschillende lettertypes aan de muur, dan zou ik ‘Wrijving geeft glans’ ook eens overwegen. Op het toilet, bijvoorbeeld.

Nog meer wijze woorden van Wilfred lezen? In zijn vorige column schreef hij over zielsverdriet.

Geschreven door

Wilfred Hermans

--:--