Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Reinier Sonneveld: bewust hypocriete vegetariër

‘In een wereld waarin iedereen ‘radicaal’ moet zijn, is gematigd blijven een weldaad’

Ik ben een bewust hypocriete vegetariër. Waarschijnlijk zo hypocriet dat de ‘echte’ vegetariërs mij niet eens een vegetariër vinden. Maar ik ben het lekker wel.

Deel:

Wat is een bewust hypocriete vegetariër? Vooral iemand die zijn of haar idealen een beetje leuk wil houden en heilig gelooft in gematigdheid. We hebben een overvloed aan fanatisme momenteel. Je wordt van alle kanten bestookt met activisten en idealisten die van alles van je willen en van wie je van alles moet. Dit is slecht, dit is onrecht, dit is een schandaal. En jij kunt, jij moet in actie komen.

In zo’n wereld, waarin je voortdurend moreel de maat wordt genomen, waarin je altijd tekortschiet, waarin iedereen ‘radicaal’ moet zijn, is het een weldaad gematigd te blijven. Gewoon een beetje grijs in het midden. Zonder al te veel stemverheffing. Beetje van dit, beetje van dat.

Want er is al zo veel oordeel en schuldgevoel. Daar hoef ik niet nog meer aan bij te dragen. Iedereen wijst al naar elkaar. Dat hoef ik niet nog erger te maken. Iedereen is al boos en verontwaardigd. Dat hoeft de dominee dan niet ook nog eens te worden, alsjeblieft niet zeg. In een wereld waarin iedereen tegen iedereen schreeuwt is het pas echt ‘radicaal’ en bijzonder en revolutionair als je gematigd blijft

Iedereen is al boos en verontwaardigd

Dus ja, hoe er met dieren wordt omgegaan, dat vind ik een probleem. Natuurlijk, wie niet. En de Bijbel geeft me duidelijke suggesties dat het ook toen niet de bedoeling was dieren te mishandelen en de natuur uit te putten. Er waren wetten om niet de bomen om te kappen bij je vijand, je vee op de sabbat te laten rusten, en jonge vogelnesten te sparen.

En uiteraard, Jezus was geen vegetariër. Na zijn opstanding – als hij de dood heeft overwonnen – at hij zelfs verrassend genoeg nog een gebraden visje. Maar dat kwam niet uit een overvolle kweekvijver en was niet mishandeld, om maar eens wat te noemen.

Na zijn opstanding at Jezus nog een gebraden visje

Dus natuurlijk eet ik tegenwoordig geen vlees. Maar gematigd. Dus soms gewoon wel. Heel soms thuis - eigenlijk alleen met Kerst, als de familie komt. En soms in een restaurant en bij vrienden, als zij het ons voorzetten. Het is ook belangrijk een prettige gast te zijn voor anderen en niemand te belasten met schuldgevoelens.

Want dat is een bewust hypocriete vegetariër: iemand die beseft dat hij of zij zelf in van alles nog tekortschiet en dat je zelden een mooier mens wordt van veroordelingen. Soms wordt er zo veel geschreeuwd en is er zoveel vingerwijzen, dat het al een heel statement is als je eens niet schreeuwt en niet vingerwijst. Zo iemand zou ik graag zijn.

Tekst: Reinier Sonneveld, theoloog en schrijver van o.a. Het Goede Leven, De stilte van God en Het vergeten evangelie.

Wil je minderen met vlees? Lees dan deze tips voor de beginnende vegetariër.

--:--