Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column: Winterbruiloft

Kom in de rust met boswachter Martine Dubois

Martine Dubois is boswachter. Het is haar missie om de natuur dichter bij de mensen te brengen en de mensen dichter bij de natuur. Ze schrijft dan ook geregeld over de natuur.

Deel:

Ze zijn niet echt schuw maar lijken ook niet echt gecharmeerd van mij als ik dichterbij kom. Trekken zich verder terug in het riet. Lijken vooral gecharmeerd van elkaar, duidelijk verliefd. Ze hebben alleen oog voor elkaar, hebben genoeg aan elkaar… Je herkent het vast wel, die heerlijke periode van verliefdheid. Of je bent bij elkaar en geniet van elkaar… of je kunt niet ophouden aan die ander te denken als een zonnestraal die je steeds omgeeft. Deze hemelse liefdesglans is ook te zien bij dit koppeltje Wilde eenden…

Overwinteren

Nederland is bij uitstek een eenden-land. Ons deltalandje is ruim voorzien van allerlei soorten water en daar zijn eenden natuurlijk verzot op. Opvallend, maar ook wel weer begrijpelijk, is dat Nederland in de winter overspoeld wordt met eenden. Zo’n drie a vier miljoen watervogels overwinteren in Nederland! De zachte winters nodigen eenden van allerlei pluimage van andere landen uit om te gast te zijn aan de rijkelijk gedekte ‘waterplant-tafels’ van de Nederlandse wateren. Waar in het thuisland als Polen of Scandinavië het eten op een bepaald moment is ingevroren, blijven de Nederlandse wateren gastvrij. We noemen deze eenden dan ook letterlijk ‘wintergasten’.

In de winter stroomt Nederland vol met womanizers en kokette dames

Maar niet alleen het voedselaanbod is de aantrekkingskracht, ook de liefde! Liefde heeft op iedereen een magische aantrekkingskracht en zo stroomt in de winter Nederland vol met womanizers en kokette dames die op zoek zijn naar de liefde van hun leven. En die wordt vaak ook gevonden, zo getuigt ook weer het snoezig verliefde paartje waarop mijn oog viel… het is duidelijk te zien dat de bruiloft aanstaande is.

Liefde bedrijven

Wat de mannetjes Wilde eenden bijzonder charmant maakt is hun trouw. Vindt een Nederlander een Zweedse schone, dan zal hij met haar meegaan naar Zweden om daar een gezin te stichten. Wie wil er nu niet zo’n prins?! Er is echter wel iets anders… de liefde bedrijven ziet er bij Wilde eenden uit als een complete verkrachting! We weten allemaal dat het vrijen met je geliefde beter is dan welk toetje je ooit hebt gegeten. Maar voor de dames eenden zit er een akelig addertje ‘onder de veren’. Want de Wilde eend is één van de weinige eenden die is uitgerust met een penis. Slechts 3% van de vogels heeft dit. En het is er niet zomaar één, ook nog één die spiraalvormig is.

Ramp

De liefde bedrijven is dus een redelijke ramp, aangezien de dames ook nog eens een schroefvormige vagina hebben, dusdanig dat het mannetje er niet inpast! Menig keer kun je een beklagenswaardige dameseend bijna zien verdrinken met een ijverig mannetje op haar, die haar ervan probeert te overtuigen dat ‘het echt wel past’. Echter, het zal nooit gaan passen, tenzij… de dameseend haar onderlichaam net een slagje draait waardoor het wél past… En zo blijkt dat de dames tóch het laatste woord hebben in de liefde…

Kijk, beleef en vier de bruiloft mee

Even dwaalt mijn blik weg van de geliefden en ik zie de fijne belijning van de takken van de bomen, het riet in winters goudgeel en de laatste bramenbladeren in donkerrood. Natuur in winterrust. En toch ook weer niet, want het verliefde paartje staat op het punt te trouwen. En er is nog zo veel meer te zien en te genieten in de winternatuur, voor wie het ziet… Kijk, beleef en vier de bruiloft mee!

--:--