Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Corrien maakte tijdens corona de keuze om te switchen van kerk

‘We realiseerden ons dat we op zoek moesten naar een kerk die beter bij ons en onze kinderen paste’

Corrien Meerveld (39) uit Amersfoort is getrouwd en moeder van vier kinderen. De onlinediensten ervaart ze als een heerlijk familiemoment. Afgelopen jaar waren ze een uitstekend middel om verschillende kerkdiensten te vergelijken. Biddend tot God heeft ze samen met haar gezin de keus gemaakt om te switchen van kerk.

Deel:

“Ik vind het heerlijk om de kerkdiensten vanaf een scherm te kijken. Normaal gesproken, als ik met het gezin naar de kerk ga, ben ik continu bezig ervoor te zorgen dat mijn kinderen stil zitten, zodat andere mensen geen last van ons hebben. Als je thuis vanaf de bank kijkt, kan ik mij veel meer op de dienst focussen.

Voor mij is de kerkdienst nu echt een heerlijk familiemoment.

Ik vind het relaxed om met een kopje koffie en een broodje op de bank te zitten en met ons hele gezin de dienst mee te beleven. De twee jongste kids zitten aan tafel vaak te kleuren en luisteren ondertussen rustig mee. Voor mij is de kerkdienst nu echt een heerlijk familiemoment.”

Kerkswitch

Corrien en haar man zijn opgegroeid in de vrijgemaakte kerk, waar ze lange tijd met plezier lid waren. Maar voor hun kinderen, en vooral voor hun oudste zoons, vroegen ze zich afgelopen jaren steeds vaker af of ze nog wel op hun plek zaten. Ze zagen weinig vernieuwing in de kerk en tijdens corona werd het voor hen steeds duidelijker dat ze op zoek moesten naar een kerk die beter bij hen zou passen.

“We willen dat onze zoons zich thuis voelen in de kerk en een levend geloof krijgen. We hebben echt geprobeerd om onze zorgen bij de kerkenraad neer te leggen en gekeken of er dingen mogelijk waren, maar we realiseerden ons dat we op zoek moesten naar een kerk die bij ons en onze kinderen paste.”

Proces

Het was echt een proces om tot die ontdekking te komen. Uiteindelijk zijn ze op aanraden van een vriend bij Mozaïek terecht gekomen. Een beetje grinnikend vertelt Corrien hoe het was om in coronatijd op zoek te gaan naar een andere kerk: “We zijn voor corona twee keer in real life naar de kerk geweest. Daarna moest het via het scherm. We hebben toen nog een lange tijd elke zondag twee onlinediensten achter elkaar gekeken: eerst onze eigen dienst en daarna die van Mozaïek. Dit kon precies, want onze eigen dienst was om tien uur en die van Mozaïek om elf uur. We zaten de hele ochtend kerkdiensten te kijken, maar de livestreams waren een uitstekende mogelijkheid om de diensten van de verschillende kerken naast elkaar te leggen.

Een groot contrast

“We kregen daar een heel helder beeld van. Er zit een groot contrast tussen beide diensten: Mozaïek komt veel professioneler over en bij een livestream is dat wel zo prettig. Ook is er een band en worden er modernere liederen gezongen. In onze vorige kerk is er ook een band, maar hebben oude liederen nog de overhand. 

We hebben in die tijd veel gebeden welke keuze we mochten maken. Daarnaast hebben we het er ook met onze jongens over gehad wat zij fijn vonden en waarom. Toen we een paar keer naar de diensten van Mozaïek gekeken hadden, merkten we dat zij echt iets hadden aan de preek. Zo gingen ze opeens vragen stellen; dit had ik nog nooit meegemaakt. De preek was altijd saai en ze hoorden er vrij weinig van. Ze vinden het erg fijn dat we nu bij Mozaïek zijn aangesloten, maar ze willen nog wel graag in de kerk bij een groep horen. Door corona lukt dit nu nog niet en dat is lastig.”

Meer vrede

“De verandering van kerk heeft veel betekend voor mijn geloofsleven. De preken komen veel dichter bij mijn hart en sluiten aan bij mijn dagelijkse leven. Er blijft meer van de preek hangen; ik neem er in de week echt iets van mee. Dat vond ik vroeger veel lastiger. Dat we nu zijn aangesloten bij Mozaïek heeft mijn relatie met God goed gedaan. Ik merk dat ik nu veel meer vrede heb in mijn leven. Dat is best bijzonder, want ik was altijd best wel gestrest en onrustig.

Wat ik wel lastig vind, is dat we door corona geen contact met onze nieuwe kerk kunnen maken. Je moet daar echt je eigen weg in zoeken en corona maakt dat niet makkelijker. Maar als we weer fysiek dingen mogen doen, willen we ons daar zeker voor gaan inzetten!”

Je hebt niet per se vier muren nodig om kerk te kunnen zijn

Blik op de kerk

“Ik denk dat corona mijn blik op de kerk zeker heeft veranderd. Je hebt niet per se vier muren nodig om kerk te kunnen zijn. Ik vind het mooi dat er zoveel meer mogelijk is. Ik zou nu bijvoorbeeld sneller aan een ongelovige vriendin vragen of ze een onlinedienst wil kijken. Dit is nu veel laagdrempeliger. Als ze het niks vindt, kan ze de dienst zo weer uitzetten. En in plaats van dat ik een gemeentelid spreek, kan ik nu contact maken met de buurvrouw.”

Tips van Corrien

Tegen mensen die in coronatijd erover denken om van kerk te switchen, zou Corrien willen zeggen: “Voel je niet schuldig als je op onderzoek uitgaat! Praat veel met de mensen in je omgeving over dit onderwerp. Blijf vooral de verbinding opzoeken. En het belangrijkst: ga je weg biddend, en vraag God of het de juiste weg is die je volgt!”

Lees ook: ‘Door de coronacrisis kregen we meer ruimte om nieuwe muziek te schrijven’ - InSalvation

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--