Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Cultuurtheoloog Frank Bosman in EO-podcast 'ZOUT!'

'Wij zijn dwaas omwille van Christus'

Deel:

Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de Norbertijnerorde roept cultuurtheoloog Frank Bosman alle moderne gelovigen op om trouw te blijven aan hun bijzondere roeping: ‘leven als dwaas omwille van Christus’. Wat betekent dit? In de podcast ZOUT! licht Frank zijn oproep toe.

Psychloog en presentatrice Marieke Meijer gaat voor de podcast ZOUT! op bezoek bij de excentrieke cultuurtheoloog Frank Bosman, die onlangs het boek De eeuwige nar schreef. De ontmoeting vindt plaats in klooster Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, nabij Berkel Enschot. Volgens Frank is het kloosterleven een mooi voorbeeld van zo’n bewuste keuze voor een leven ‘als dwaas omwille van Christus’.

'Schaam je niet'

“We kunnen er ons beter bij neerleggen dat de secularisatie niet meer te stuiten is en dat mensen die ‘nog’ geloven, gewoon een beetje gek zijn. De enkeling die vandaag de dag nog besluit het klooster in te gaan, mag zelfs knettergek heten: wie vrij­willig afziet van het postmoderne recht op luxe, seks, autonomie en dwarsigheid, is volgens de hedendaagse heidense buitenwereld al helemaal niet goed bij het hoofd,” schreef Bosman onlangs in dagblad Trouw.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Frank Bosman ZOUT! Marieke Meijer
"Dwaasheid is niet je veroordeling," houdt Frank Bosman gelovigen voor. "Wees er juist blij mee!".

Frank Bosman ziet zichzelf als volgeling van Jezus, maar dan wel iemand die dit op zijn eigen manier doet. “Ik kan niet alles achterlaten en Jezus volgen, zoals Hij dat in de bijbel vraagt. Dat lukt me gewoon niet, daarvoor ben ik te veel gehecht aan mijn aardse spullen, zoals mijn gitaar en boeken”. Frank volgt Jezus door iemand aan te spreken in de trein en gaat naar de kerk voor anderen. "De Rooms-Katholieke Kerk krimpt in ons land weliswaar, maar we zijn deel van een enorme gemeenschap van gelovigen over alle eeuwen."

ZOUT! Frank Bosman

"Onderzoek hoe we op andere manieren kerk kunnen zijn in de toekomst," is de oproep van Frank Bosman, die te gast is in ZOUT! “Omarm het beeld dat de wereld van je heeft – dwaas, gek, clown, achterhaald, overwonnen, relict, relikwie. Omarm dat beeld en draai het om: het is niet je veroordeling, het is je roeping, treur er niet om, maar wees er juist blij mee.” 

'Relax en wees ontspannen!'

Frank Bosman wordt geregeld door protestantse kerken gevraagd om lezingen te geven. Steevast wordt hem dan de vraag gesteld: ‘Hoe kunnen wij als protestanten ervoor zorgen dat onze kerkleden niet weglopen, hoe houden we hen vast?’ Dan zeg ik altijd ‘Relax! God is niet van ons mensen afhankelijk."

Omarm het beeld dat de wereld van je heeft

"Geniet van de mooie jaren die je samen hebt gehad, en die mogelijk nog gaan komen. Wij proberen er vaak te krampachtig voor te zorgen dat mensen in God geloven. Maar dat ligt helemaal in onze handen. We moeten onszelf niet belangrijker maken dan we zijn. Als het hier ophoudt, prijzen nog steeds miljarden andere wereldburgers God, ook namens ons.”

Luister hier naar 'ZOUT!' met Frank Bosman

Voor de podcast ZOUT! over smaakmakers in Nederland is Marieke Meijer het land in gegaan om de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer praat Marieke met Frank Bosman. Hij werkt aan de faculteit katholieke theologie van de Universiteit van Tilburg, waar hij zoekt naar religieuze elementen in de hedendaagse cultuur. In 2011 werd Bosman door het Nederlandse volk uitgeroepen tot de eerste ‘meest spraakmakende theoloog‘ van het land. Voor de podcast ZOUT! ging Marieke Meijer op bezoek bij Bosman. Luister naar het gesprek door op deze link te klikken.

--:--