Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Cursus ‘uitvaartdiensten leiden’ in de PKN succesvol

Deelnemende gemeenteleden voelen zich goed voorbereid

Alice Hilbers kreeg vanuit haar kerk in Zutphen de vraag of ze de training ‘Leiden van uitvaartdiensten door gemeenteleden’ van de Protestantse Kerk in Nederland wilde volgen. “Dat wilde ik graag. Ik vind het mooi om als gemeente hoopvol afscheid te nemen van een overledene.”

Deel:

In de training, die bedoeld is voor gemeenteleden die onder verantwoordelijkheid van hun kerkenraad uitvaartdiensten willen leiden, worden alle aspecten van een uitvaartdienst behandeld. Na het volgen van de training kunnen de deelnemers zelfstandig een afscheidsdienst leiden. 

Uitkomst bij krapte

De training biedt uitkomst voor kerkelijke gemeenten die in een vacature- of vakantietijd van de predikant een uitvaartdienst moeten verzorgen. Alice volgde de training vooral uit voorzorg. “Wij hebben in onze gemeente een grote groep ouderen. De twee predikanten die bij ons werkzaam zijn, bieden hun graag de nodige pastorale hulp. Om ervoor te zorgen dat we dit als gemeente kunnen blijven faciliteren, ben ik de training gaan volgen. Een soort voorzorgsmaatregel dus.” 

Gesprekstechnieken

Alice volgde de training, die uit twee zaterdagen en vier avonden bestaat. “We begonnen bij het begin: wat doe je als je door een familie wordt gebeld met het nieuws dat er iemand is overleden? Gaandeweg deed ik pastoraal-psychologische kennis op, leerde ik gesprekstechnieken en antwoorden op allerlei vragen. Ook leerde ik hoe je een liturgie kunt vormgeven voor de rouwdienst, welke liederen je uitkiest en hoe je spreekt in het openbaar."

Goed voorbereid

"Ik wil recht doen aan de familie en aan de Bijbel. Als iemand belt met een overlijdensbericht, heb je maar een paar dagen om alles zo zorgvuldig mogelijk te regelen. Daarom hebben we veel geoefend met praktijkopdrachten. Ik voel me nu goed voorbereid.” Alice, die ook ouderling is, heeft nog geen uitvaarten geleid in haar gemeente. Binnenkort wordt er een bevestigingsdienst gehouden waarin haar nieuwe taak aandacht krijgt. 

Waarom herdenken belangrijk is - ook in de kerk
Waarom herdenken belangrijk is - ook in de kerk

Sfeer

De trainingen worden gegeven aan groepen van ongeveer tien cursisten. “De sfeer en de begeleiding waren goed. De groep was qua kerkelijke achtergrond best verschillend, maar er was ruimte voor verschillende opvattingen,” vertelt Alice. 

Succes

Volgens Hanna Oosterlee, verantwoordelijk voor de trainingen van de Protestantse Kerk in Nederland, doet de cursus het vooral goed in het noorden en in het westen van het land. “De training is succesvol omdat ze duidelijk in een behoefte voorziet. De vrijwilligers die wij opleiden, kunnen straks in hun eigen gemeente zelfstandig uitvaartdiensten leiden en het werk daaromheen verrichten.” Tot nu toe zijn er steeds voldoende deelnemers voor de training. “Zolang vrijwilligers zich aanmelden, gaan wij door.” 

Tekst: Aliene Boele
Beeld: PKN

--:--