Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daisy Mertens bevlogen leerkracht in de EO-podcast ZOUT!

Marieke Meijer gaat voor de laatste serie van podcast ZOUT! met als thema: ‘ARMOEDE’ naar 4 totaal uiteenlopende en mooie gasten. Deze eerst keer ontmoet Marieke Daisy Mertens. Zij was juf van het jaar, genomineerd als global teacher of the year, maakt deel uit van de onderwijsraad en wijdt zich (onder andere) samen met prinses Laurentien aan de bestrijding van analfabetisme. Maar bovenal is ze juf van groep 7 en 8 en de ondersteuningsklas op basisschool de Vuurvogel.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verwachtingen

Mertens: ik probeer als leerkracht hoge verwachtingen te hebben; uit onderzoek is aangetoond dat als leraren hoge verwachtingen hebben van de kinderen, het wel degelijk van invloed is op de leerontwikkelingen en de prestaties van die leerlingen. Het maakt dus uit wat de verwachting van de leerkracht is! En ik voel dan ook op dat moment dat ik misschien wel de enige ben die hoge verwachtingen van die leerling heeft. Zo heeft bij mij een hele lieve juf in groep 2, mij geholpen me sterk te voelen. Ze was zo lief en nabij dat ik me veilig voelde.

Elke dag denk ik na over mijn kernwaarden: verbondenheid, vertrouwen, reflectie, verantwoordelijkheid en samen leren. ‘Hoe zorg ik dat ik verbonden ben met de leerlingen, zij met elkaar, wij met elkaar?’, ‘Hoe zorg ik dat ik reflecteer, hierin het goede voorbeeld geef, de leerlingen zelf laat reflecteren?’. ‘Op welk moment van de dag kan ik de kinderen verantwoordelijkheid geven’ en ‘Wanneer heb ik vandaag de leerlingen die verantwoordelijkheid gegeven?’

Geloof in eigen kunnen

‘Ieder kind verdient kwalitatief hoogstaand onderwijs en een juf of meester die onvoorwaardelijk tegemoetkomt aan de basisbehoeften. Kinderen verdienen ieder deel van de dag, ieder moment nieuwe kansen, mogelijkheden en uitdagingen.’ Mijn ambitie is om hierin het goede voorbeeld te geven en anderen te inspireren. Dit allemaal uit liefde voor de kinderen en passie voor ons betekenisvolle beroep van leraar. Wat kunnen wij doen om de kinderen zich te laten ontwikkelen en geloof te geven in eigen kunnen.

De ruimte om te falen

Onvoorwaardelijke liefde, beleef ik vanuit mijn geloof in God. Dat je te allen tijde hoop hebt en oordeelvrij blijft kijken geeft ruimte om te falen.
Oneindig de kans krijgt om opnieuw te beginnen!

Hoop

Mertens: “Oog hebben voor kleine stapjes maakt dat ik hoop houd! Niet zelf heel hard werken, God brengt dingen op mijn pad en ik mag dat aanpakken. Mooi vind ik het verhaal van Esther maar in de Bijbel of kijk ‘One night with the King’.”
Maar geloven is voor Daisy niet zozeer praten over Jezus, maar vooral DOEN!

Over de podcast ZOUT!
In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--