Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dankjewel Giovanca!

Blog van Tijs van den Brink

Het was ergens in de zomer van het vorig jaar, op een zonnige avond. Ik zit met een aantal collega’s in theater 'De Kleine Komedie', in Amsterdam. 'Op1'-collega Giovanca Ostiana treedt op met haar show ‘Giovanca honours Diana Ross’. Het is een gezellige boel en ze nodigt mensen in de zaal uit om met haar op het podium te komen zingen.

Deel:

Ik zak heel bewust wat dieper weg in m’n stoel. Ze zal toch niet… Gio zal het toch niet in haar hoofd halen om mij publiekelijk uit te nodigen? Om mij voor een volle zaal m’n zangkunsten te laten vertonen? 

Ik moest aan dat moment terugdenken toen deze week bekend werd dat Giovanca stopt als vaste EO-presentator van Op1 (ze blijft wel meedraaien als invaller). Ze gaat binnenkort met Anne-Mar Zwart op zoek naar de beste zangroep van Nederland in het nieuwe programma Zing! En ze gaat zelf weer meer muziek maken.

Ruim drie jaar geleden benaderden EO-collega Bertus Tichelaar en ik Giovanca (toen zangeres en presentator van Vrije Geluiden van de VPRO) met een nogal grote vraag: wil je met Tijs wekelijks presentator worden van Op1, voor de EO? Een programma dat toen nog niet bestond. Ze was verrast, was bereid het gesprek te voeren, maar had grote aarzelingen.

Het moet voor haar gevoeld hebben zoals voor mij in de Kleine Komedie. Maar waar ik steeds dieper in mijn stoel zakte om te voorkomen dat ik op het podium werd geroepen, liet Giovanca zich overtuigen. 
Ze waagde de sprong. En met succes: ze presenteerde ruim drie jaar lang wekelijks misschien wel de belangrijkste talkshow van de Nederlandse Publieke Omroep. Op een manier die bij haar past: bescheiden, empathisch en met veel gevoel voor gewone mensen.

Nu het moment gekomen is dat Giovanca verder trekt (en Margje Fikse haar vervangt), is het tijd om heel hartelijk ‘dankjewel!’ te zeggen. Giovanca, dankjewel dat je die enorm enge stap hebt gezet. En dankjewel voor de eigen manier waarop je je werk de afgelopen jaren hebt gedaan!

Nu wil je natuurlijk nog weten hoe het vorig jaar in de Kleine Komedie is afgelopen: Giovanca heeft me in al die jaren nooit voor het blok gezet. Dus ook dit keer mocht ik blijven zitten. 
Pas een half uur later durfde ik weer rustig adem te halen…

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--