Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daten als je niet meer piepjong bent

Singlecoach Meinou geeft tips

Swipen, surfen, chatten, videobellen of samen een biefstukje eten. Daten is niet voorbehouden aan jongeren, singles van dertig, veertig en ouder doen volop mee. Maar waar moet je op letten als je op latere leeftijd (opnieuw) op zoek gaat? Singlecoach en psycholoog Meinou Lambeck: “Liefde op het eerste gezicht komt zelden voor.”

Deel:

 “De verwachtingen zijn vaak torenhoog,” zegt Meinou Lambeck. “Vrouwen maken vaak hele lijstjes met eigenschappen waaraan een man moet voldoen, als ze gaan daten. Hij moet sociaal zijn, goed kunnen luisteren, ondernemend zijn en o ja, er ook nog eens superaantrekkelijk uitzien. Zo krijg je een mal waarin iemand precies moet passen. De prins op het witte paard.”

Helaas draait het bij internetdaten te vaak alleen om het mooie plaatje

Je kunt je suf surfen naar die prins. “Maar je zult ‘m nooit vinden”, zegt Meinou, “want iedereen heeft plussen en minnen. Helaas draait het bij internetdaten te vaak alleen om het mooie plaatje. Terwijl het veel belangrijker is om relatiewaarden voorop te stellen. Kun je goede gesprekken met elkaar voeren? Kun je je verbinden met de ander, groeit er over en weer vertrouwen?”

Suikerzoet liefdesbeeld

Nogal wat vrouwen (en mannen net zo goed) koesteren ook een suikerzoet liefdesbeeld. Dat zie je goed bij First Dates. Deskundigen koppelen wildvreemden in dit programma aan elkaar tijdens een diner. Als kijker denk je: tsjonge, dat stel heeft het gezellig. Maar zelden komt het tot een tweede afspraakje. Negen van de tien keer hoor je mensen, van jong tot oud, achteraf beweren: “Leuke ontmoeting, maar de vonk is er niet.”

Veel vrouwen vinden het moeilijk zich weer open te stellen

Zijn zulke stuiverromannetjesgedachten eigenlijk reëel? “Nee,” benadrukt Meinou, “want liefde op het eerste gezicht komt zelden voor. Pas na ’n tijdje, als je iemand beter leert kennen, komen meestal de gevoelens. Er moet een zekere aantrekkingskracht zijn, maar dat is wat anders dan gelijk verliefd worden.”  

Hoe leuk vinden ze je lief?

En tsja, zo zijn er meer obstakels, zeker als je wat ouder bent. Je moet bij het daten om te beginnen vaak rekening houden met kinderen. Van jou, van hem of van allebei. Hoe leuk vinden ze je nieuwe lief? Een samengesteld gezin vormen blijkt bar lastig. De pijnlijke realiteit: zes van de tien gezinnen valt uiteindelijk weer uit elkaar. “Je kunt bovendien ook aardig gebutst uit een relatie komen,” zegt Meinou. “Veel vrouwen vinden het moeilijk zich daarna weer open te stellen en hebben bindingsangst. Wil je een nieuwe partner, dan moet je toch die stap durven zetten en erop vertrouwen dat je nu wel kunt onderscheiden wat goed voor je is.” Ook juist mooie liefdeservaringen maken het soms lastig een nieuwe partner te vinden. “Bij weduwen zie je dat nogal eens,” vertelt Meinou. “Niemand kan tippen aan hun eerste man. Hij dient onbewust voortdurend als vergelijkingsmateriaal.”

Desondanks kan het veel moois opleveren als je de stap waagt.

6 tips van Meinou voor een succesvolle date: 

  1. Ga niet voor het perfecte plaatje.
  2. Toon interesse in de ander. Praat niet eindeloos over jezelf, je ex of je overleden partner.
  3. Hebben jullie verschillende verwachtingen, benoem dat en kijk of het anders kan.
  4. Geef het tijd. Na een of twee dates weet je vaak nog niet of iemand bij je past.
  5. Leuk als jullie elkaar aantrekkelijk vinden, maar kijk ook of jullie dingen gemeen hebben en goede gesprekken kunnen voeren.
  6. Internetdaten niks voor jou? Ga speeddaten of doe mee aan single-activiteiten.

Lees ook: Daten als single moeder doe je zo waarin single moeders hun date-ervaringen delen: “Pas toen ik echt kon genieten van een avond alleen op de bank, een weekend zonder de kinderen of een bezoekje aan het theater met mezelf, ging ik actief op zoek. Dan is een partner een aanvulling, geen opvulling.”

Geschreven door

Mariëtte woudenberg

--:--