Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David en Carianne helpen jou bij het creëren van een liefdevol en opgeruimd thuis

‘Zelfs een rommelkont kan veranderen’

Heb je vaker gedacht aan het opruimen of restylen van je huis, maar je kunt jezelf er niet toe zetten? David en zijn vrouw Carianne Ros nemen samen met jou in hun boek Cocos your home de Cocosstappen door, zodat jij van je huis een opgeruimd en fijn thuis kunt maken. Cocos staat voor: Cut the crap, Organize your home, Celebrate and commit to your dreams, Optimize your home en Stretch your limits.

Deel:

“Je huis continu netjes houden is onmogelijk met een gezin en dat hoeft ook niet,” begint David. “Bij ons huis heeft iedereen de hele tijd allerlei initiatieven. De een wil een dansact opvoeren, de ander wil buiten spelen of iets in elkaar timmeren. Kinderen moeten lekker kunnen ontdekken wat ze leuk vinden. Nadat de rotzooi is ontstaan is de vraag: hoe berg je dat zo snel mogelijk weer op? Je huis goed organiseren is daarvoor handig.”

Motivatie

Carianne: “Het belangrijkste is de intrinsieke motivatie. Als je het niet noodzakelijk vindt om te veranderen is dat prima, maar dan krijgen we je niet aan het opruimen. Raak je snel geïrriteerd van spullen die je kwijt bent of de troep om je heen? Kost jou dat tijd, geld en energie? En wil je daarmee aan de slag op een leuke manier? Dan ben jij de lezer van het boek.”

Zelfs een rommelkont kan veranderen, als de motivatie daar is

“Zelfs een rommelkont kan veranderen, als de motivatie daar is,” vervolgt David. “Diegene moet voor zichzelf duidelijk hebben wat hij of zij anders zou willen in huis. Dan heb je een perspectief waar je naartoe wilt werken. Vervolgens stel je jezelf de vraag: hoe komt het dat ik dat niet bereik? Wat zijn de belemmeringen en excuses waardoor dat niet lukt, terwijl je het blijkbaar wel wilt? Niemand wil graag opruimen, maar als je het nu goed aanpakt geeft dat gemak voor de toekomst. Je doet het voor jezelf.”

Amerika

David weet al op jonge leeftijd welke kant hij op wilt. “Op mijn twaalfde wist ik dat ik makelaar wilde worden. Ik vond het leuk om met huizen en interieurs bezig te zijn, en om mensen te helpen bij het maken van belangrijke beslissingen. Toch kon ik als makelaar niet goed mijn creativiteit kwijt. Ik besloot het makelaarskantoor te verkopen en de projectinrichting in te gaan. Dan kocht ik bijvoorbeeld een oude fabriek en maakte daar vervolgens een toekomstgericht en bruikbaar gebouw van, met kantoren of woningen erin.”

Wanneer David en zijn gezin naar Hattem verhuizen wordt de afstand naar zijn werk te groot en besluit hij op zoek te gaan naar iets nieuws. “Carianne vroeg of ik niet iets met interieurs moest gaan doen. Dat heeft mij aan het denken gezet.” Het idee voor Cocos ontstaat in Amerika. “Ik was daar voor een seminar en nam tijd voor mezelf om te bepalen welke richting ik op wilde gaan met mijn nieuwe bedrijf. Ik merkte dat het beroep professional organizer daar als vak werd gezien, terwijl dat in Nederland nog heel kleinschalig is.

Ik kwam thuis met de vijf stappen van Cocos. Carianne heeft aardig wat boeken geschreven en opperde het idee om er een te gaan schrijven. Al bestaat Cocos uit meer dan wat er in het boek staat, het was een goed begin. Ik werd gedwongen om mijn boodschap bewust op papier te zetten.”

Thuis voelen

“Bij het lezen wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat het hele gezin bij het cocossen wordt betrokken,” vertelt Carianne. “Hoe kun je echt zorgen dat je kinderen zich thuis voelen? Ga met elkaar in gesprek en neem elkaar serieus. Wij hebben zelf zes kinderen, waarvan er twee te jong zijn om er iets van te vinden. De andere vier hebben wel degelijk invloed door te benoemen waar ze blij van worden en wat ze mooi vinden. Hoe ga je daar als ouders mee om? Is er ruimte voor de ander om daarin keuzes te mogen maken? Het is enorm kostbaar om je kinderen te zien groeien en hun een eigen individu te laten zijn.”

Het is belangrijk dat het hele gezin bij het cocossen wordt betrokken

David: “Een dwarsliggende puber kan hierin lastig doen. Daarom is het bij pubers belangrijk om te kijken hoe je hen vanuit hun eigen belevingswereld kunt aanspreken. Aan de andere kant moet je als ouders ook accepteren en loslaten dat je niet alles van een puber kunt vragen. Simpelweg omdat hun hersenen met hele andere dingen bezig zijn dan met wat er ze wordt verwacht.”

For a fruitful living

“In de basis gaat het om liefde,” aldus Carianne. “We mogen elkaar liefhebben en met elkaar God eren met de talenten en mogelijkheden die we van Hem hebben gekregen. We promoten het niet zozeer als een christelijk boek, omdat we iedereen willen bereiken. Maar, ten diepste gaat het wel om de Bijbelse waarden.

In de basis gaat het om liefde

“Ik blijf nog steeds leren hoe ik meer dingen vanuit liefde kan doen,” vult David aan. “Er zijn bijvoorbeeld momenten dat ik weer iets van iemand anders zie rondslingeren, terwijl ik al tien keer tegen diegene heb gezegd waar het teruggelegd kan worden. Soms werkt dat gewoon niet. Dan kun je heel boos en geïrriteerd worden, maar je kunt ook denken: ik doe het nu gewoon een keertje zelf.’’

Carianne: “Je werkt uiteindelijk toe naar een sfeervol mooi thuis. Waar je lekker na een drukke dag thuiskomt en denkt: heerlijk om hier te zijn, wat een verademing. Het gaat daarnaast niet alleen om opruimen. Anders dan bij andere ‘opruimboeken’ kijken we verder dan dat. We denken na over de vragen: waar wil je nou echt mee bezig zijn en hoe krijg je daar tijd voor?”

David: “De slogan van Cocos is: For a fruitful living. Het creëren van een betekenisvol en zinvol leven. Dat doe je door heel bewust te zijn van hoe je je geld en tijd besteed en door de belangrijkste plek waar je bent, je huis, van waarde te laten zijn voor jezelf en je gezin. Cocos your home is daar het begin van.”­­

Lees ook: Waarom ontspullen zo goed voor je is.

Cocos your home (.pdf)


Cocos staat voor de vijf stappen die je doorgaat om van je huis een opgeruimd en fijn thuis kunt maken. Bij de eerste stap ‘Cut the crap’ staat het opruimen centraal. Dit wordt gevolgd door de stap ‘Organize your home’, hierbij organiseer je je spullen, tijd en taken. Tijdens ‘Celebrate and commit your dreams’ vier je je succes en leer je hoe je dit succes behoud. Bij ‘Optimize your home’ bekijk je de verbeteringen die er nog plaats kunnen vinden en ga je voor een mooier en sfeervol thuis. De laatste stap ‘Stretch your limits’ laat je zien hoe je nog meer kunt cocossen in je leven en ga je voor nog meer successen om een goede rentmeester te zijn.

Geschreven door

Daniëlle Naberman

--:--