Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De dominee en zijn vluchtelingen in de pastorie

Crux, zaterdag 12 februari 19:15 uur, NPO2

Crux volgt elke week iemand waarbij de actualiteit persoonlijk aanklopt en vraagt om een reactie. Verschillende mensen in uiteenlopende situaties maar met één ding gemeen: ze zijn christelijk. Deze week het verhaal van Ds. Leon Van den Dool uit Broek op Langedijk.

Deel:

Ds. van den Dool (30) is lid van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk. In juni 2019 betrok hij met zijn vrouw Juliëtte de pastorie in het Noord-Hollandse dorp: een 270 vierkante meter grote woning met zeven slaapkamers.

Meer dan wonen

"Toen mijn vrouw Juliëtte en ik hier kwamen en de grote pastorie zagen, wisten we het gelijk: hier kunnen en moeten we iets meer mee dan er zelf wonen," vertelt dominee Leon. Ze verbouwden de zolder en via stichting TakeCareBNB stelden ze die beschikbaar voor vluchtelingen die tijdelijk behoefte aan onderdak hebben.

Moslims op zolder

En zo wonen nu Victoria en haar zestienjarige dochter Alissar op zolder bij Leon, Juliëtte en hun eenjarige Dana. Niet iedereen in het dorp begrijpt waarom de dominee vluchtelingen in huis neemt. De vluchtelingen zijn moslims. En is het eerlijk dat zij straks met voorrang een woning krijgen terwijl veel dorpsgenoten op een lange wachtlijst staan? Leon begrijpt dat wel, maar hij vindt toch dat hij dit moet doen. Het levert in ieder geval bijzondere momenten en gesprekken op. 

Wil je meer info over het programma Crux?
Wil je meer info over het programma Crux?

Iedere zaterdag om 19.15 uur op NPO 2.

--:--